Magyar-ukrán kormányfői találkozó: középpontban az energetika és a logisztika

Az áram, a földgáz és a kőolaj szállításának hosszú távú biztonságos fenntartását és a magyar-ukrán határszakaszon a logisztikai fejlesztéseket nevezte a legfontosabbnak Gyurcsány Ferenc magyar, és Viktor Janukovics ukrán kormányfő miután kedden Budapesten aláírták a két ország 2007-re vonatkozó éves cselekvési tervét.

A magyar miniszterelnök és ukrán kollégája is hangsúlyozták, hogy mindkét ország számára kiemelkedően fontos az energiaellátás biztonságának fenntartása, a szállítás modernizálása, a kapacitások esetleges növelése és az árak közös meghatározása.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy logisztikai területen a záhonyi vasúti határátkelő fejlesztése és ezzel Oroszországnak az európai vasúthálózati rendszerhez történő kapcsolódása az egyik legfontosabb terület. Ezen kívül a cselekvési tervben szerepel a Beregsurány és Uzsonka közötti határátkelő bővítése, a Beregszászt elkerülő útszakasz megépítésének közös finanszírozása, a két ország, különösen Budapest és Kijev közötti InterCity vonatközlekedés fejlesztése, a Beregdéda és Beregdaróc közötti határállomás előkészítése, 20 megawatt alatti teljesítményű vízierőművek építése és közös hasznosítása a felső Tiszán, valamint az ukrán államilag elismert nyelvvizsga visszaállítása is Magyarországon.

A plenáris ülést követően a két miniszterelnök megnyitja a magyar-ukrán üzletember találkozót, majd Viktor Janukovics találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel is a Sándor-palotában.