Magyar-ukrán bankautomata-panamát lepleztek le

Az ukrán hatóságok csempészet alapos gyanújával nyomozást indítottak 131 magyar gyártású bankautomata ügyében, amelyeket egy panamai cégen keresztül, a valós értéküket meghamisítva próbáltak bevinni Ukrajnába – jelentette csütörtökön az UNIAN. Az üzlet lebonyolítói a kifizetendő vám összegén próbáltak spórolni.

A Dnyeropetrovszki Vámhivatal munkatársainak gyanúját a rakománykísérő okmányokban szereplő ár keltette fel. Eszerint az egyik helyi cég a panamai szállítótónak mindösszesen 144 ezer dollárt fizetett a magyar bankautomatákért. A hivatal tájékoztatást kért az ügyben a magyar Vám- és Pénzügyőrségtől, ahonnan azt az információt kapták, hogy a szóban forgó szállítmány értéke több mint 3 millió forint volt, amikor elhagyta az országot. A számlát egy panamai cég állította ki, írországi rendeltetési helyet tüntetve fel.

Az ír kollégák tudomása szerint az automatákat később a már említett panamai vállalat vásárolta meg, majd adta el ezek szerint a vételár egyhuszadáért a dnyepropetrovszki megrendelőnek, miközben a készülékek tulajdonjogát egy kijevi cég kapta meg.

Az ukrán hatóságok csempészet és nagy összegű vámcsalás gyanújával nyomozást indítottak ismeretlen elkövető, vagy elkövetők ellen.