Magyar találmány a hirtelen szívhalál ellen – RTL Híradó

Magyarországon évente körülbelül 25 ezren válnak váratlan áldozataivá az úgynevezett hirtelen szívhalálnak, gyakran minden előjel nélkül. Azonban egy újfajta, speciális EKG készülékkel különösebb beavatkozás nélkül is meg lehet állapítani, ha valakinek hajlama van a hirtelen szívhalálra. A készülék magyar találmány, a veszprémi Pannon Egyetem kutatói fejlesztették ki – tudta meg az RTL Híradó.

Több tucat fém patentot ragasztanak a testre, majd elektródákat rögzítenek rá. Egy speciális készülékkel a testfelszín 192 pontjából képesek vizsgálni minden egyes szívdobbanást a veszprémi egyetem kutatói. A hétköznapi EKG készülék csak 12 jelből állapítja meg a szív állapotát.

Dr. Kozmann György elmondta: több irányból lehet ránézni a szívre, így ez a módszer sokkal érzékenyebb, és az aritmiák vagy a szívhalál szempontjából fontos tulajdonságokat közvetíti. Ebből megállapítható a hirtelen szívhalálra való hajlam. A készülék fejlesztése most még kísérleti szakaszban van.

Eddig a hajlamot csak egy úgynevezett elektrofiziológiai eljárással lehetett megállapítani, ehhez azonban katétert kell a szívbe vezetni. Ezt többnyire csak akkor végzik, ha az illetőnek voltak szívpanaszai, a hirtelen szívhalálnak azonban gyakran nincs is előjele. Évente körülbelül 25 ezren halnak meg így.