Magyar sportdiplomáciai sikerek triatlonban

Tiszaújváros – A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) jövő tavasszal Magyarországon tartja a versenyrendezői világkonferenciáját, míg a magyar szövetség (MTSZ) kezdeményezésére regionális versenysorozat jön létre.

Marisol Casado ITU-elnök a konferencia bejelentése mellett arról beszélt a hétfői, tiszaújvárosi sajtótájékoztatón, hogy “a magyarországi triatlonsport fejlődése látványos, s amilyen látványos, olyan sikeres is”. Ebben szerinte a sportolók, az egyesületek és a nemzeti szövetség munkája is benne van, ami dicséretes.

A magyar triatlonos sportvezetők szerint a konferencia megrendezése kiemelkedően hasznos mind a triatlon sportág, mind az egész magyar sport számára, egyben kiváló alkalmat jelenthet, hogy a 2024-es olimpiai pályázatok 2017 szeptemberi, limai elbírálása előtt Budapestre látogasson az ITU elnöke, aki egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is tagja.

A hazai versenyek színvonalának emelése érdekében, a Magyar Triatlon Szövetség hagyományteremtő céllal Közép-Európai Triatlon Kupasorozatot hozott létre. Az Európában is egyedülálló kezdeményezéshez Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia is csatlakozott, így a körverseny hazai állomásai mellett a partnerországokban is tartanak megméretéseket. A regionális kupasorozat a felnőttek és az utánpótláskorúak számára is lehetőséget teremt, hogy nemzetközi színvonalú versenyeken szerepelhessenek.

Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke arról számolt be, hogy az általa vezetett szervezet megpályázza az U23-as Európa-bajnokság 2017-es rendezési jogát.

“A Magyar Triatlon Szövetség támogatásával és közreműködésével Magyarországon rendezett nemzetközi versenyek hozzájárulnak a hazai versenyek minőségének javulásához, az élsportban, az utánpótlássportban és a szabadidősportban egyaránt, legyen az profi vagy amatőr verseny” – indokolta meg a kandidálást az MTSZ vezetője.

Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár biztosította a szövetséget a kormány támogatásáról:

“Kevés sportág tud ilyen nagy fejlődést bemutatni, ilyen rövid idő alatt. A magyar triatlonsport a kevesek között is az egyik leginkább elismerésre méltó. Biztosíthatom a Magyar Triatlon Szövetséget arról, hogy a kormányzat figyelme, tisztelete, segítőkészsége megteremti a biztos hátteret ahhoz, hogy mind a szövetség, mind a sportolók tervezhessenek sikereikkel. A sikereik mindannyiunk sikerei, így a támogatásunkkal is garantáltan számolhatnak”.

A sajtótájékoztatón Szabó Zita, az MTSZ főtitkára bemutatta a riói olimpián résztvevő magyar triatlonos csapatot: az augusztusi ötkarikás játékokon négy magyar versenyző képviseli Magyarországot, ugyanis a nemzetközi szövetség rangsorában ifj. Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Tóth Tamás és Vanek Margit is kvótát érő helyet ért el. Szerinte az eredmény értékét jelentősen növeli, hogy ez a legnagyobb létszámú magyar triatlonos csapat, hiszen a sportág 2000-es debütálása óta, éppen Sydneyben volt négy magyar triatlonos, de ennél több egyszer sem, Londonban például csak Kovács Zsófia állhatott rajthoz.

“A riói olimpián 21 európai országból 43 olimpikon indul Rióban, ebből négy magyar versenyző. Ez igazán nagyszerű teljesítmény!” – mondta Renato Bertrandi, az európai szövetség (ETU) elnöke.

A sajtótájékoztatót követően a triatlonos szervezetek vezetői közös versenyindítással rajtoltatták el az ifjúsági Eb-döntő futamát a tiszaújvárosi rendezvényen.

– MTI –