Magyar sebességrekord a tököli reptéren

320,4 kilométer per órával új magyar sebességi rekordot állított fel vasárnap a Svájcban élő Kriván Dezső a húsvéti gyorsasági futamon, a tököli reptér betonján – mondta el a Független Hírügynökségnek Giltner Attila, a verseny főszervezője. A versenyző egyedi építésű, 3 ezer lóerős autójával érte el az eredményt. A különböző kategóriákban összesen 300 induló nevezését fogadták el, az érdeklődés akkora volt, hogy délután négy után már nem lehetett jelentkezni a futamokra – tette hozzá a főszervező.

Kriván Dezső egyedülálló gépkocsija valójában csaknem 400 km/órára tud felgyorsulni, azonban a helyszínen, a tököli reptér betonján nem tudta az autó a maximális sebességet elérni. Így is gyorsasági rekord született.

Az ezer lóerős autókkal indulók leggyorsabbja 226 km/óra sebességet ért el.

A gyorsasági futamok története az Egyesült Államokban utcai versenyekkel kezdődött. Amerikában negyed mérföldenként helyeztek el rendőrlámpákat, így az akkori amatőrök ezt a távolságot jelölték ki a verseny távjának. A mai profi futamokon is megtartották ezt az egykori távolságot: tehát minden résztvevőnek negyed mérföldön, azaz 402 méteren kell megmutatnia, milyen gyors az autója.

Idén hét gyorsulási futamot tartanak, a vasárnapi tököli volt az első, a következőt május 1-én Taszáron rendezik – Kriván Dezső itt is elindul. A helyszínek között szerepel még a mezőkövesdi katonai repülőtér is, itt május 12-én mérik össze tudásukat a versenyzők.