Magyar sakkozót méltat a New York Times

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a New York Times című tekintélyes amerikai napilap méltatta Benkő Pál magyar sakknagymestert. A lap kiemeli, hogy az idős sakkozóról két megnyitást is elneveztek, az 1 g 3, és az 1 d4 Nf6 2 c4 c5 3 d5 b5 viseli a nevét.

A New York Times Benkő Pált a legrangosabb elméleti sakkszakemberek közé sorolja, akik ugyan nem lettek világbajnokok, de nagy hatást gyakoroltak a sportágra. Benkő ugyan 1959-ben és 1962-ben játszott a világbajnokjelöltségért, de hamar kiesett. Elméleti munkásága azonban a sportágra meghatározó.

A nagymester az ötvenes években több évet töltött börtönben Magyarországon, 1958-ban megengedték, hogy az Egyesült Államokba távozzon. A hetvenes években Bobby Fischert segítette, barátságuk később is megmaradt.

Legnagyobb hozzájárulása a sportág fejlődéséhez a végjátékelméletben és -technikában kifejtett munkássága. Benkő Pál évtizedeken keresztül a Chess Life-nak, a United States Chess Federation magazinjának szerzője volt, a végjátékokról állandó rovatot vezetett a lapban.