Magyar-román-szerb külügyminiszteri találkozó Temesváron

Háromoldalú külügyminiszteri találkozón vett részt szombaton Temesváron Balázs Péter külügyminiszter, Cristian Diaconescu román és Vuk Jeremic szerb külügyi vezetőkkel. A megbeszélések témája Szerbia európai integrációjának közös támogatása valamint a térségi fejlesztések és a határmenti együttműködés konkrét formáinak előmozdítása volt.

A háromoldalú találkozó keretében a miniszterek az együttműködés elmélyítésének kérdéseiről tárgyaltak az energiaszektor, a közlekedési és szállítási hálózatok és a környezetvédelem vonatkozásában.

Kiemelt figyelmet szentelnek az Európai Duna Stratégia kidolgozásával kapcsolatos feladatoknak is, amellyel a három állam nagy uniós összegeket is le tud hívni turisztikai, környezetvédelmi projektekre.

Cristian Diaconescu szerint ennek első változatát Magyarország és Románia dolgozza ki, később vonják be Belgrádot is a munkába. Vuk Jeremic szerint, ha a Duna eddig elválasztotta a három államot, a következőkben már egyesíteni fogja.

“Nincs sok már hátra ahhoz, hogy Románia, Magyarország és Szerbia határai csak papíron létezzenek. Az első lépés ehhez az lesz, hogy a következő évtől a szerb állampolgárok szabadon utazhatnak az Unión belül” – mondta Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.

Balázs Péter szerint a térségben élők számára is fontos együttműködés egyben Európának is, az együttműködéshez szükséges politikai akarat pedig mindegyik partner részéről adott.

A temesvári találkozót egyébként a negyedik alkalommal szervezték meg három éves kihagyás után.