Sport

2015.10.01. 10:10

Aluinvent-DVTK - A kerettel elégedett a vezetőedző, versenyképesnek tartja

Miskolc - Csütörtökön a Vasas – Diósgyőr összecsapással megkezdődik a női kosárlabda NB I 2015/16-os évadja.

Miskolc - Csütörtökön a Vasas – Diósgyőr összecsapással megkezdődik a női kosárlabda NB I 2015/16-os évadja.A Vasas – Aluinvent-DVTK meccset az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokság 1. fordulójának keretében, ma 18.00-tól Budapesten, a Pasaréti csarnokban rendezik meg. A piros-fehérek hat és fél hetes felkészülés után hangolódnak a nyitányra, amellyel kapcsolatban azt kérdeztük a csapat vezetőedzőjétől, Miguel del Jesús López Alonsótól, adódott-e ez alatt az időszak alatt valamilyen probléma.

– Mivel a felkészülés idején nagyobb szerepet kap a fizikai terhelés, és erre nem mindenkinek egyformán reagál a szervezete, előfordulhatnak apróbb sérülések, ami velünk is megesett. Szécsi, Horti, Czank és Bach is hagyott ki edzéseket emiatt, de jelen állás szerint mindenki rendben van – válaszolta a spanyol tréner, aki arra a kérdésre, hogy a keret kialakítása terén is minden rendben volt-e, és hogy azokat sikerült megszerezni a játékospiacról, akiket kiszemeltek, a következőket mondta: – Ivory Crawfordra gondol? Hogy gondot okozott-e, hogy hirtelen távozott? Az ő szerződtetésekor az volt a szempont, hogy olyan fiatal, sikerre éhes, tehetséges légiósnak adjunk helyet a keretben, aki szeretné magát kipróbálni egy erősnek mondható bajnokságban, valamint az európai kupaporondon úgy, hogy közben segít a céljaink elérésében. A távozásával keletkezett üres státuszt igyekeztünk gyorsan betölteni, és a fehérorosz válogatott, Tatsiana Likhtarovich személyében ezt sikerrel tettük. Az amerikai D’shara Strange is Crawford távozása után érkezett, akit jó feltételekkel sikerült szerződtetnünk, és betöltheti azt a szerepet, amelyet a távozott honfitársával kapcsolatban felsoroltam. Összességében elégedettek vagyunk azzal, ahogy a keretünk most áll, mert megítélésünk szerint ezzel versenyképesek tudunk lenni a magyar bajnokságban.

Kiket tartott volna meg?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a magyar mag megtartása, illetve a válogatott centerrel, Horti Dórával való erősítése mellett, az új légiósok kiválasztása terén az idén milyen szempontok érvényesültek, illetve ha a pénz nem számított volna, az előző évad külföldijei közül kiket tartott volna meg López edző.

– Idén is olyan játékosokat próbáltunk találni, akik motiváltak, kemények a pályán, de emellett személyiségük illeszkedik a közösségünkbe – mondta az Aluinvent-DVTK szakvezetője, majd így folytatta: – És ha a pénz nem számított volna, akkor a nagy részét megtartottuk volna a légiósoknak. De azzal, hogy tavaly jó szezonjuk volt itt, ez jelentősen megemelte az értéküket a játékospiacon. Így aztán jelentkeztek értük olyan klubok, amelyek az itteni fizetésüknek a többszörösét ígérték, akik büdzsében előttünk járnak, és akikkel nem tudtunk versenybe szállni a megtartásukért. De van ennek a jó szereplésnek másik oldala is: sok sikerre éhes, tehetséges játékos, illetve menedzsere vette fel klubunkkal a kapcsolatot annak érdekében, hogy európai karrierjüknek részesei, elindítói legyünk, ami azt jelenti, hogy eljutottunk oda, hogy a klubnak van hírneve az európai kosárlabdaporondon. Példaként említhetném Alyssia Brewert, aki szeretne visszakerülni az észak-amerikai női topligába, a WNBA-ba, ahonnan az előző két évben az utolsó keretszűkítésnél kimaradt.

Arra is szerettük volna megtudni a választ, hogy a felkészülési meccseken mutatottakat miként értékeli a Diósgyőr szakvezetője.

– Az edzőmérkőzések partnereit igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy egyfajta erősorrend alapján haladjunk, de sajnos a már említett sérülések miatt ugyanazzal a csapattal sosem tudtunk kiállni – mondta Miguel del Jesús López Alonso. – Az ellenfelek kiválasztásánál az is szempont volt, hogy különbözőek legyenek azoktól a csapatoktól, akikkel mi a bajnokságban találkozunk. Nem azért nem játszottunk magyar együttesek ellen, hogy nehogy meglássák, hogy mit játszunk, hiszen az internet világában nem lehet semmit eltitkolni. A cél az volt, hogy olyan együttesek ellen meccseljünk, akik elég erősek ahhoz, hogy rávilágítsanak a hibáinkra. Ezért is tartom rendkívül hasznosnak az USK Praha, a Good Angels Kosice vagy a Wisla Kraków elleni mérkőzéseket.

Mire használják fel?

A kérdés már csak az, hogy ezeket mire használják fel, hogy milyen célok elérése érdekében hozták össze ezeket a felkészülési meccseket. Hazai porondon a szakemberek szerint csak az a kérdés női vonalon, hogy a tavalyi bajnoki és kupadöntős két csapat közül sikerül-e valamelyik sorozatban felülkerekednie a Diósgyőrnek a Sopronon.

– Azért ettől jóval több szereplős a magyar mezőny – fogalmazott López edző. – A legfontosabb az, hogy mi minden egyes ellenfelünket tiszteljük, és úgy gondoljuk, hogy nincs előre lefutott mérkőzés. Két éve, amikor megnyertük az alapszakaszt, végül csak a negyedik helyen végeztünk, mert ellenfeleink friss és jó játékosokat igazoltak a rájátszásra. Persze jó hallani azt, hogy a csapat kialakítása ilyen várakozásokat generál, és mi szeretnénk is adni, elsősorban a közönségünknek, hiszen az a célunk, hogy látványos meccseket játsszunk, ahol jó hangulatban, jól szórakoznak a szurkolóink. Igaz ez a hazai és a nemzetközi tétmeccsekre is. Utóbbiban az a cél, hogy jussunk tovább a csoportkörből és, hogy a DVTK nevet, Miskolcot sokáig tartsuk az európai kosárlabdahírek oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!