Magyar-román kormányülés – a román miniszterelnök is támogatja a Nabuccót

Több kérdésben is egyetértés alakult ki a magyar és a román kormány között a Szegeden tartott negyedik együttes kormányülésen. Elsősorban az energia és klíma-politika területén, különösen a Nabucco gázvezeték megépítésének kérdésében volt egyetértés.

Negyedik alkalommal tartott közös kormányülést a magyar és a román kabinet. A helyszín ezúttal Szeged volt. A magyar miniszterelnök a tárgyalásokat követően elmondta: szó volt a Szeged-Arad gázvezeték közös megépítéséről, a Békéscsaba-Nagyvárad-Arad villamosenergiai összeköttetés létrehozásáról, a Fuime-Constanta vasútvonal létrehozásáról és ezen belül a Szeged-Temesvár vonalon új pálya megépítéséről. Megállapodtak abban is, hogy Makó és Nagylak között a jelenlegi gyorsforgalmi út helyett autópályát építenek. A kabinetek abban is megegyeztek, hogy várhatóan már jövőre átadhatják a kolozsvári felújított Mátyás-szoborcsoportot

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő a kormányülés után azt mondta: a projektben részvevő országoknak minél hamarabb alá kell írniuk a kormányközi megállapodásokat a Nabucco gázvezeték megépítéséről, hiszen így lehet a biztonságos gázellátást megteremteni. Magyarország és Románia akár már decemberben ratifikálhatja a szerződést – mondta. .

“Mindkét oldalról nagyon fontosnak tartjuk a Nabucco projekt megvalósulását, hogy alternatív forrásunk is legyen az elkövetkező években. Hiszen így nem csak az energetikai biztonságot tudjuk jobban megvalósítani, hanem a versenyt is erősítjük” – fogalmazott a román miniszterelnök.

A magyar kormányfő felvetette a magyar kisebbség autonómiájának ügyét. Tariceanu ezzel kapcsolatban azt mondta: a nemzeti kisebbségeket megilletik azok a jogok, “amelyek segítségével megélhetik saját identitásukat”.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: “ha valamilyen nemzeti kisebbség meg szeretné teremteni a maga kulturális autonómiájának a különböző formáit, hogy legyenek intézményei, legyenek iskolái, legyen újsága, azt lehet és érdemes támogatni, az nem elvesz egy országból, hanem hozzátesz”.