Magyar roma politikusok tiltakoznak egy cseh sertéshízlaló ellen

Magyarországi roma politikusok is tiltakoznak, amiért egy csehországi roma koncentrációs tábor helyén mind a mai napig egy sertéshízlaló-telep üzemel. Farkas Flórián (Fidesz) és Teleki László (MSZP) roma országgyűlési képviselők, valamint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke közös levélben kérte Göncz Kinga külügyminisztert, hogy diplomáciai úton segítse a roma holokauszt méltó megítélését Csehországban.

Teleki László szocialista politikus a Független Hírügynökségnek elmondta: a csehországi Lety u Pisku nevű településen egy 1944-ben felszámolt roma koncentrációs tábor helyén jelenleg egy sertéshízlalaó-telep üzemel, ami ellen már többször is felemelték hangjukat az európai romák.

A levélben arra kérték a magyar külügyminisztert, hogy az uniós külügyminiszterek következő tanácskozásán akár külön napirendi pontként is vesse fel a csehországi településen a sertéstelep elbontását és egy méltó emlékhely létrehozását.

Az európai romák augusztus 2-án emlékeznek a roma holokausztra, 1944-ben ugyanis ezen a napon számolták fel az auschwitzi cigánytábort, ahol csaknem háromezer romát gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt.

Teleki László hozzátette: a csütörtöki auschwitzi központi megemlékezésen a résztvevő országok képviselői aláírtak egy petíciót is a Lety u Pisku-i helyzet rendezése kapcsán, amit átadtak a lengyelországi cseh nagykövetnek.