Magyar projekt vezeti az értelmetlen uniós beruházások listáját

Magyar projekt vezeti az értelmetlen uniós beruházások listáját
Tavasszal komoly botrányt kavart az a 40 centis bodrogkeresztúri kilátó, ami uniós pénzből épült meg, és éppen csak lecsúszott a legértelmetlenebb és pazarló uniós támogatások feketelistájáról.

Jövőre is van esélyünk nyerni, hiszen a lista élén idén is magyar versenyző áll, a kutyafitnessz-központ. A brit Open Europe intézet évente hirdet győztest. 

Boldogabban jódlizhatnak ezentúl Tirolban a gazdák. Az EU-tól arra nyertek több mint 16 ezer eurót fejenként, hogy érzelmileg jobban kötődjenek a birtokaikhoz. Ehhez az osztrák állam is adott nekik támogatást, csaknem 24 ezer eurót. Interjúkat készítettek a tiroli gazdákkal annak érdekében, hogy átértékeljék a földdel kapcsolatos érzelmeiket, és mindezek mellett arra sarkallják őket, hogy racionálisan viszonyuljanak a gyorsan változó gazdasági világhoz. Kiállításokat, bemutatókat is szerveznek majd nekik, amelyeknek célja, hogy legyenek büszkék a földjeikre és a munkájukra. Ez a pályázat is szerepel azon a listán, amelyet az Open Europe nevű szervezet készített az EU által finanszírozott legértelmetlenebb projektekről.

XVI. Károly Gusztáv is a listán van. A svéd király is pályázott uniós forrásra, és nyert is. Az uralkodó, aki évi ezer koronáért bérel farmot, ami veszteséges, most több mint 1,5 millió eurót kapott fejlesztésre. De nemcsak ő kapott Európa közös kasszájából agrártámogatást, hanem két brit motoros klub is, amelynek földjei vannak. A hannoveri állatkertnek 7 millió euró jutott, hogy farkasokkal, juharfákkal megvalósítsák a kanadai Yukon-öböl mását, két svéd halász pedig azért kapott az uniótól fejenként félmillió eurót, hogy a hajóikat bezúzzák és felhagyjanak a tevékenységükkel. Az Open Europe nevű szervezet szerint egyébként – bár a projekt papíron sikeres volt – a két halász a pályázati pénzből új hajót vett magának, és azzal folytatták tovább a munkájukat.

A lista élén áll egy magyar projekt áll

A lista élén azonban, ahogy tavaly is, most is egy magyar projekt áll. Egy budapesti bejegyzésű számítástechnikai eszközkereskedő Girotech Kft. 2009 februárjában 112 millió forintos támogatást kapott az EU-tól arra, hogy “világszínvonalú állategészségügyi centrumot” hozzon létre Drégelypalánkon. A kutyafittnessz nem akármi: az ebek úszómellényben teperhetnek a hidroterápiás futópadon, vízforgatós hidrokádban, mindezt lefilmezik, és a kutyusok mozgáskoordinációját kiértékelik a szakértők. A pályázatban azzal indokolták a hiánypótló beruházás fontosságát, hogy segíti a kutyák műtét utáni lábadozását, de egyszerűen az általános fittség fenntartását is biztosítja majd a szlovák határ menti wellnessközpont. A térség fideszes parlamenti képviselője, Balla Mihály már írt levelet a fejlesztési ügynökséget felügyelő minisztériumnak, hogy vizsgálják ki az ügyet. De felkerült a litára egy másik, 5,5 millió eurót érő magyar ötlet is: a Velencei-tó luxus strandján építenék fel a velencei sóhajok hídjának utánzatát. Arról nem tudni, honnan, hová lehet jutni a hídon.

Ha nem is fért a korábbi listákra, de volt már pár elcsodálkozni való példa Magyarországon. Az RTL Klub híradója bukkant rá tavasszal arra a 40 centis bodrogkeresztúri kilátóra, ami 40 millióból épült meg. Gaál László alpolgármester szerint annyi munka volt a terepen, hogy csak ennyire futotta, rengeteg földet, szemetet kellett ugyanis elhordani, és a körülötte lévő erdőrészt is ki kellett tisztítani. A sípcsontig érő betonkorongot egyébként már járda, padok és szalonnasütő is övezi. Szerencsen két égbe nyúló tüske a Hegyalja-kapu. Két éve húzták fel százmillió forintért, de a lényeg, a kaput összekötő felsőrész, amelyben egy étterem is helyet kapott volna, már nem épült meg, a turistalátványosságnak képzelt értelmezhetetlen tornyok miatt pedig alig néhányan lassítanak a tokaji borvidék felé menet. Ez egy, a jó embereket átengedő kapu, és a rossz szellemet pedig visszautasítja Hegyaljára – mondta Rónavölgyi Endréné, az akkori polgármester.

Az eurószkeptikus intézet azért nemcsak bírál, de elismer is. Jó példának találja például a napelemes rendszerre átállított szegedi kórházat.

Forrás: www.mr1-kossuth.hu