Magyar pártok európai összefogása a Bolyai Egyetemért

A magyar parlamenti pártok európai parlamenti képviselői a jövőben közösen lobbiznak annak érdekében, hogy Románia minél hamarabb teljesítse Európai Uniós kötelezettségeit és biztosítsa az erdélyi magyarok államilag finanszírozott anyanyelvű oktatását – jelentették be a képviselők csütörtökön Budapesten.

Az ügy aktualitása, hogy tavaly novemberben a a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen elbocsátottak két magyar oktatót, amiért azok saját költségükön magyar nyelvű táblákat helyeztek ki az intézményen belül a román feliratok mellé.

Csütörtökön az egyik elbocsátott oktató Hantz Péter – aki a tudományegyetem magyar karainak önállósulásáért és a kommunizmus alatt megszüntetett Bolyai Egyetem újraindulásáért szót emelő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke is – átadta a magyar politikusoknak az oktatási intézmény magyar oktatóinak aláírásait, melyben 84 százalékuk támogatja az önálló magyar karok létrehozását.

A jelen lévő Tabajdi Csaba (MSZP), Gál Kinga (Fidesz) és Szent-Iványi István (SZDSZ) Ep-képviselők, valamint Almássy Kornél (MDF) az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja rámutattak, hogy Romániának januári uniós csatlakozásával kötelessége lett az államilag finanszírozott anyanyelvű oktatás biztosítása és ezek uniós szinten számon is kérhetőek. A magyar politikusok így a jövőben várhatóan több kérdést intéznek az uniós többnyelvűségért felelős biztoshoz, a román Leonard Orbanhoz a kolozsvári egyetemen történtekkel kapcsolatban, hogy ezzel is növeljék az ügy nyilvánosságát.