Magyar nyelv múzeuma – magányos tüntetővel

Az ünnepélyes első kapavágással megkezdődött a Magyar Nyelv Múzeumának építése Széphalmon. A 700 millió forintos beruházást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat a 13 települési önkormányzatot egyesítő Együtt Tokaj Világörökségért program keretében valósítja meg. Az építkezés ellen egymaga tüntetett az ünnepségen egy helyi polgár.

A múzeum alapkövét 2001-ben tették le, az építkezéshez szükséges pénzt azonban most sikerült megszerezni Európai Uniós forrásokból. A Kazinczy-kertben létrehozandó épület – amely 2008 februárjában készül el – a magyar nyelv háromezeréves történetéről ad majd szemléletes áttekintést, emellett alkalmi kiállításoknak, hangversenyeknek, konferenciáknak is teret biztosít.

Az ünnepélyes első kapavágáson egymaga demonstrált az építkezés ellen Bobkó Csaba, sátoraljaújhelyi születésű fiatalember. Bobkó Csaba a Független Hírügynökségnek elmondta, az épület formájával nincs megelégedve, ezért tüntetett táblával a nyakában, és ezért osztogatott szórólapokat. Szerinte az Ybl Miklós által tervezett, klasszicista stílusú Kazinczy mauzóleum mellé nem illik egy modern építmény, amelynek formája szerinte inkább kőolajfinomítóhoz, krematóriumhoz, vagy börtönhöz hasonlít.