Magyar nő nem lehet tűzoltó

A jogszabály szerint nem lehetnek a magyar nők hivatásos tűzoltók, olvasztárok, bányászok, és nem dolgozhatnak légkalapáccsal sem. Nem tilos, de nem is ajánlják nekik a mozdonyvezetést sem.

A hivatásos tűzoltóknál évente 1-2 nő jelentkezik szolgálatra, de elutasítják őket. Egy 1998-as miniszteri rendelet ugyanis kimondja, hogy a hölgyeket mennyire lehet terhelni, mennyi súlyt emelhetnek, mekkora zajban és milyen veszélyes anyagokkal dolgozhatnak. Egy-egy vonulásnál nem tudják garantálni a tűzoltóság azt, hogy betarják a rendelet előírásait, ezért nincsenek itthon tűzoltók – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Gond még az is, hogy a magyarországi tűzoltólaktanyák nem koedukáltak, vagyis nincs külön női mosdó, öltöző és hálóhely. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyelőre nem tervezi, hogy átépíti a laktanyákat, de ha meg is teszik, hölgyeket inkább híradósként alkalmaznak majd, nem pedig “vonulós” tűzoltóként – tette hozzá Dobson Tibor.

Az elutasítás miatt eddig egy nő sem indított pert a tűzoltóság ellen, bár elvileg megtehetné. A kataszrófavédelmi szerveknél ennek ellenére dolgoznak nők, például gazdasági vagy személyzeti területen.

A MÁV-nál sincsenek női masiniszták, bár a társaságnál több olyan hölgy is dolgozik, akinek van mozdonyvezetői szakvizsgája. Ők azonban nem vezetnek olyan szerelvényt, ami utasokat szállít, legfeljebb valamelyik forgalmi telepen segítenek a vontatásban – mondta a Független Hírügynökségnek Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője.

A nőknek azért nem ajánlják a mozdonyvezetést, mert szerelniük is kellene a vonatokat, ha baj történik, emellett az átlagosnál több terhelés érné őket ebben a munkakörben. Az európai vasutaknál sincsenek női masiniszták, és itthon sincsenek női jelentkezők az ilyen állásokra – mondta a MÁV szóvivője.