Magyar nagykövetség nyílt Tbilisziben

Magyarország és Bulgária közös nagykövetséget nyitott kedden a kaukázusi Grúzia fővárosában. A két EU-ország ezzel a lépéssel azt fejezi ki, hogy Grúziának stratégiai jelentősége van az energiabiztonság szempontjából.

A nagykövetséget Göncz Kinga külügyminiszter és Milen Keremedcsiev bolgár külügyminiszter-helyettes csak képletesen nyitotta meg, hiszen még nincs megfelelő épület. Magyarország ugyanis eredetileg csak jövő tavaszra tervezte a képviselet felállítását, de az augusztus elejei orosz-grúz konfliktus után előrehozta a követség megnyitását, a Tbiliszi iránti szolidaritás jeleként.

Épület híján a magyar külügyminiszter és a bolgár külügyminiszter-helyettes Tbilisziben az Ifjúság Palotájának dísztermében vágta át a piros-fehér-zöld szalagot. A nagykövetség megnyitására elkísérte Göncz Kingát egy ötpárti magyar parlamenti küldöttség is, ami azt fejezi ki, hogy a Parlamentben konszenzus van a Grúziával kapcsolatos magyar külpolitika kérdésében.

Augusztus 8-án amiatt robbant ki az orosz-grúz konfliktus, hogy Grúzia fegyveresen próbálta meg helyreállítani az állami szuverenitást a szakadár Dél-Oszétia tartományban, mire orosz fegyveres erők vonultak be Grúziába. A konfliktus miatt az Európai Unió és a NATO befagyasztotta kapcsolatait Moszkvával.Sporthírek