PR cikk

2011.09.23. 08:55

Kerékpárral fejlesztenek áramot - EMBERI TELJESÍTMÉNNYEL MÉRIK AZ ÁRAMHASZNÁLATOT

<strong>Az Energoexpo látogatóit szeptember 27-29 között energiabringákkal várják a kiállításon: a szerkezettel közlekedni nem lehet, a pedálozást a kerékpárral elektromos energiává alakítják. Az energiabringák azért érkeznek Debrecenbe, hogy bárki megtapasztalhassa, mennyi munka kell ahhoz, hogy egy olvasólámpa negyedórán át világítson – de a szervezők a résztvevők versenyszellemére is számítanak. A szakemberek az ELMŰ-ÉMÁSZ standján abban is segítenek, hogy otthon ne pörögjön annyira a villanyóra.

Az Energoexpo látogatóit szeptember 27-29 között energiabringákkal várják a kiállításon: a szerkezettel közlekedni nem lehet, a pedálozást a kerékpárral elektromos energiává alakítják. Az energiabringák azért érkeznek Debrecenbe, hogy bárki megtapasztalhassa, mennyi munka kell ahhoz, hogy egy olvasólámpa negyedórán át világítson – de a szervezők a résztvevők versenyszellemére is számítanak. A szakemberek az ELMŰ-ÉMÁSZ standján abban is segítenek, hogy otthon ne pörögjön annyira a villanyóra.

Az energiabringára nem csak azért érdemes felülni, hogy tisztában legyünk vele, mit jelent, ha otthon 1 órán át égve hagyjuk az olvasólámpát. Minden energiabringázó, miután a speciálisan átalakított kerékpárról leszáll, kap egy kódot, amivel az Energiapersely Facebook oldalán regisztrálhat, hogy versenybe szálljon a többi energiabringázóval. A szervezők természetesen külön mezőnyben indítják a fiatalabbakat és az idősebbeket, a nőket és a férfiakat. Aki a saját mezőnyében az első 30 közé kerül, annak teljesítményét tölthető akkuszettel díjazza az ELMŰ.

A kódot nem csak a verseny miatt érdemes megadni az Energiapersely Facebookon: a kód megadását követően azt is megtudhatjuk, hogy az általunk fejlesztett árammennyiséggel mennyi ideig tudnánk otthonunkban világítani – így aki energiabringázott, az onnantól kezdve más szemmel nézi a fogyasztási értékeket villanyszámláján.

Áramfejlesztő biciklik

Az energiabringák külsőre nagyon hasonlítanak a hagyományos kerékpárokra, de az Energiapersely szakemberei állványzatra szerelték őket, és a hajtott kereket áramtermelésre alkalmassá tették – tehát a kerékpár egy helyben marad, és a tekeréssel csak áramot fejleszt.

Aki felül rá, annak 2 perce van, hogy áramot termeljen: ez alatt a két perc alatt lehet kipróbálni, hogy mekkora teljesítmény leadására képes az emberi test – és az mire lenne elegendő, ha otthon épp ennyi elektromos energia állna rendelkezésre. Az áramszolgáltató azért üzemelteti az energiabringákat, hogy a hétköznapi áramhasználat minél tudatosabb legyen: a szolgáltatónak is fontos, hogy a fogyasztók tudják, miért nem szabad például a telefontöltőt a konnektorban hagyni használat után.

Energiaosztály és más tanulságok

Az energiabringázás mellett az ELMŰ szakemberei azért lesznek ott, hogy segítsenek a villanyszámlák összegének csökkentésében. Készenléti üzemmóddal kapcsolatos praktikákról éppúgy hallhatunk tőlük, mint a szigeteléssel vagy akár háztartási gépek energiaosztályával kapcsolatos tudnivalókról.

Ha pedig az energiabringázás élménye után elfelejtenénk a szakemberekhez fordulni, akkor segít a www.energiapersely.hu, a kérdéseket pedig az Energiapersely Facebook-oldalon is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában