Friss hírek

2010.01.20. 07:24

Szenátusi helyett vesztettek a demokraták - az egészségügyi reform lehet az áldozat

<p>Nagy meglepetésre a republikánus párt jelöltje, Scott Brown szerezte meg az amerikai Massachusetts állam szenátori székét a keddi rendkívüli választáson. A demokrata Ted Kennedy tavalyi halála után felszabadult hely elvesztése komoly gondokat okozhat Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjának, mivel a mostani vereséggel a demokrata párt elvesztette "szupertöbbségét" a szenátusban.</p>

A republikánus Scott Brown a szavazatok 52 százalékát, míg demokrata ellenfele, Martha Coakley a voksok 47 százalékát kapta a keddi választáson. Coakley, a szavazatok több mint kilencven százalékának megszámlálása után elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének. Coakley, újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy "összetört a szíve" az eredmény miatt, de ígéretet tett támogatóinak, hogy "folytatja a harcot".

Scott Brown szenátorrá választásával a demokraták elvesztették hatvan fõs többségüket a szenátusban, amellyel le tudták szavazni a republikánus obstrukciókat. Ez komoly gondokat okozhat az egészségügyi reform szavazásakor a demokratáknak. Brown, a választási kampány alatt azt ígérte, hogy a reform ellen fog szavazni.

Barack Obama, aki vasárnap Coakley mellett kampányolt, "meglepetésének és frusztrációjának" adott hangot a szenátusi hely elvesztése miatt. A szenátori helyet majdnem ötven évig a tavaly meghalt Ted Kennedy tartotta, aki nagyhatalmú támogatója volt az egészségügyi reformcsomagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!