Magyar-moldovai parlamenti együttműködési akciótervet írt alá Szili Katalin

Moldovában nagyra értékelik Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének csütörtök-pénteki hivatalos látogatását – ezt Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke közölte pénteken a Független Hírügynökséggel. Szili Katalin találkozott Vladimir Voronin moldovai köztársasági elnökkel, Vasile Tarlev kormányfővel, és akciótervet írt alá a magyar és a moldovai parlament együttműködéséről.

Szili Katalin minden tárgyalópartnerének elmondta, hogy Magyarország Moldovát közös határral nem rendelkező szomszédnak tekinti, és támogatja az ország európai integrációs törekvéseit. A házelnök tárgyalásain kiemelte, hogy Moldovában erős magyar jelenlét van.

Az EU moldovai főmegbízottja is magyar (Mizsei Kálmán személyében), és a chisinaui (kisinöu) magyar főkonzulátus adja ki a moldovai állampolgároknak az európai uniós vízumot. Ugyancsak magyar a vezetője az Európai Unió Határtámogató Missziójának (EUBAM), amely az 1200 kilométeres ukrán-moldovai határon segíti a határ- és a vámellenőrzés korszerűsítését.

Magyarország minden támogatást megad Moldovának integrációs törekvéseiben, elsősorban a jogharmonizációs tapasztalatok átadásában. Ez áll a magyar-moldovai parlamentközi együttműködési akcióterv központjában.

Szili Katalin minden tárgyalópertnere nagyra értékelte a látogatást és a moldovai magyar jelenlétet – mondta az Országgyűlés sajtófőnöke.