Magyar mérnök gárda segíthet Izraelben a tengeri gázkitermelésben

Ilan Mor, Izrael nagykövete
Ilan Mor, Izrael nagykövete
Miskolc – Miskolcon járt Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete. A miskolci látogatása során a nagykövet megnézte többek között a felújítás előtt álló Kazinczy Ferenc utcai zsinagógát is és előadást tartott tartott az egyetemen és két miskolci gimnáziumban is. Interjú: Ilan Morral, Izrael állam magyarországi nagykövetével.

Izrael, a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országa szinte naponta szolgál vezető hírekkel a médiában. Szomszédságában egymást érik a háborús konfliktusok, és jelenleg is tart a harmadik palesztin intifáda, ami most ártatlan polgárok megkéselésében ölt formát. az Észak-Magyarország szerkesztőségének vendége volt Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete, aki fontosnak tartja, hogy prezentálja az igazi Izraelt, azt az országot, amely az ellenkező hírekkel szemben következetesen törekszik az arab államokkal való megbékélésre, a jó szomszédságra.

– Mostanában több alkalommal látogatott a régiónkba, minek köszönhető ez a megtisztelő érdeklődése?

Ilan Mor: Elsősorban annak, hogy több szívélyes, visszautasíthatatlan meghívást, felkérést kaptam különböző előadások megtartására és mindegyiknek igyekszem eleget tenni. Államunkról, a zsidóságról és a gazdasági kapcsolatainkról beszéltem a miskolci egyetemi hallgatóknak. Voltam a Zrínyi Ilona és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, s örömmel tapasztaltam az országunk iránti érdeklődést. Nagyon örültem a fiatalok őszinte kérdéseinek és igyekeztem valamennyit megválaszolni. Tudom, Magyarországon is vannak szép számmal antiszemiták, de hangsúlyozom, Magyarország nem egy zsidógyűlölő nép. Szinte minden alkalommal felmerül a holokauszt kérdése, miként eshetett meg ez az emberiség szégyenfoltja. Válaszom, minden országban voltak kollaboránsok, akik kiszolgálták a nácikat, s segítettek a tömeggyilkosságokban. Nagyon bízom a magyar nép józan ítélőképességében, a tanárokban, a nevelőkben, akik úgy tanítják a történelmet, hogy ez a szörnyűség soha ne ismétlődhessen meg. A családi és az iskolai beszélgetéseken egyre nagyobb szerepet kap a tolerancia megértése, a másság elfogadása úgy a zsidóság, a cigányság, a színes bőrűek és a homoszexuálisok esetében.

– A protokolláris eseményeken túl milyen gazdasági együttműködést terveznek a térségünkben?

Ilan Mor: Az izraeli gyógyszergyártás, a szoftverfejlesztés, az élelmiszer-kereskedelem és az ingatlanfejlesztés egyre szélesebb körű Magyarországon. Elsősorban a high technikával vagyunk jelen a piacon. Az orvosi műszereink, diagnosztikai eszközeink szinte minden kórházban jelen vannak. Ezt a kapcsolatrendszert akarjuk szélesíteni Borsodban.

– Bővíthető-e még az együtt­működés?

Ilan Mor: Remélem. A nap folyamán találkoztam dr. Torma Andrással, a Miskolci Egyetem rektorával, és elvi tárgyalást kezdtünk az új izraeli tengeri gázlelőhelyeink kiaknázásával kapcsolatos együttműködésről. Ez az egyetlen olyan intézmény, amely kiváló mérnököket képez tengeri gáz- és olajlelőhelyek kiaknázására. Ha a közös projekt megvalósul, ez mindannyiunk számára kölcsönös előnyökkel járhat. Csöbör Katalin országgyűlési képviselővel, a külügyi bizottság tagjával és Kiss Gábor alpolgármesterrel a kulturális kapcsolataink bővítéséről egyeztettünk. Megtisztelő, hogy megnyithattam a zsidó kéziratok és szertartási tárgyak kiállítását a Herman Ottó Múzeumban. Közben megtekintettem az állami támogatással felújítandó miskolci zsinagógát. Tartalmas feszített programom volt.

– Izraelben jelentős számú magyar diaszpóra él. Milyen a kapcsolata a magyar zsidósággal?

Ilan Mor: Számomra nem létezik magyar diaszpóra. Tény, hogy az alijázott zsidók második, harmadik generációja egyre nagyobb érdeklődést tanúsít a gyökereik iránt. Ez örvendetes, példaszerű egy olyan nép esetében, amely kiemelten fontosnak tartja a történelmi hagyományait. S legyen is büszke a magyarságára is. Ám nálunk minden zsidó bárhonnan is jöjjön, izraeli. Itt jegyzem meg, hogy magyar zsidóságra úgy tekintünk, mint a testvéreinkre. Kiváló a kapcsolatunk a Mazsihisszel mint a magyar zsidóság legnagyobb szervezetével, s a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel is. Megesik, hogy ha a zsidóság bizonyos kérdésekben más véleményen van mint a kormány, jómagam hivatalosan igyekszem közvetíteni a vitás kérdésekben. Mivel mindkét részről megvan a kompromisszumkészség, könnyű learatnom a sikert.

– Szántó István –

 
hirdetés


hirdet�s