Magyar kutató világhírű felfedezése

Magyar kutató világhírű felfedezése
Az Angliában kutató Lengyel Imre professzor közel került annak a kérdésnek a megoldásához, hogy mi okozhatja az öregkori vakságot.

Az Angliában kutató Lengyel Imre professzor közel került annak a kérdésnek a megoldásához, hogy mi okozhatja az öregkori vakságot, amely a 65 év felettiek negyedét, a 75 év felettiek felét érinti. Ezért elképzelhető, hogy a közeljövőben megtalálják a betegség ellenszerét is. A magyar kutató felfedezéséről a BBC március közepén vezető hírben számolt be.

Az öregkori szembetegségek vizsgálatánál rájöttek, hogy a 15-20 év alatt bekövetkező vakságot a retina mögötti lerakódás okozza – mondta Lengyel Imre. A fehérjékkel és zsírokkal teli lerakódás elemzése kapcsán rájöttek, hogy még egy jellemző elem van benne a cink. Hasonlóan az Alzheimer-kórhoz, amelynél korábban már szintén felfedezték, hogy a nagy szerepet játszik a cink- lerakódás.

A cink nagy arányú jelenléte még nem jelenti, hogy megvan a megoldás a retinán lévő “sárga lyuk” kezelésére, hiszen van olyan beteg, akinél épp a cink adagolása hozott javulást. Épp ezért jelenleg azt vizsgálják a kutatók, hogy pontosan mi ennek az elemnek a funkciója a látásban.

A két betegség hasonlóságának felfedezése azért lehet áttörés, mivel az Alzheimer-kór kutatása már jóval előrébb jár, így az ottani eredményeket fel lehet használni az öregkori szembetegségek gyógyításánál is – mondta Lengyel Imre.

Lengyel Imre 4 éve dolgozik Londonban a Szemészeti Kutatásokkal foglalkozó Intézetben. Korábban a Szegedi Biológiai Intézetben az Alzheimer-kórt kutatta.