Magyarország

2011.07.09. 16:32

Szociális konzultáció - Elutasította a BRFK az LMP feljelentését, a párt panaszt tesz

 Budapest (MTI) - Elutasította a rendőrség az LMP frakcióvezetőjének a szociális konzultáció kérdőíveinek kezelésével kapcsolatos feljelentését, Schiffer András azonban panaszt tesz a határozat ellen, és kéri a felülvizsgálatát.

 Budapest (MTI) - Elutasította a rendőrség az LMP frakcióvezetőjének a szociális konzultáció kérdőíveinek kezelésével kapcsolatos feljelentését, Schiffer András azonban panaszt tesz a határozat ellen, és kéri a felülvizsgálatát.Az LMP az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy Schiffer András június 8-án tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) a szociális konzultáció kérdőíveinek adatkezelési eljárása miatt ismeretlen tettes ellen.    A rendőrség azonban elutasította a feljelentést arra hivatkozva, hogy a kormányzati kérdésekre adott válasz nem politikai vélemény, a jelentős érdeksérelem pedig azért nem valósul meg, mert a kabinet csupán a polgárok szándékai felől érdeklődik - ismertette az ellenzéki párt.

Közölték, hogy elképesztőnek tartják a BRFK érvelését, szerintük ugyanis a "kívánatos kormányzati lépésekről megfogalmazott álláspont tipikusan politikai vélemény, a személyes adatok védelméhez fűződő jog pedig elsősorban és eredendően éppen a politikai vélemények iránt kutakodó hatalommal szemben védi a polgárt".    Az LMP továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy nem biztosított a szociális kérdőívre válaszolók adatvédelemhez fűződő joga, mivel politikai véleményük mellett személyes adataik is szerepelnek a nyomtatványon.

Aggályosnak tartják - mint írták -, hogy nem tudják, ki kezeli, ki dolgozza fel a beérkezett válaszokat, ezért Schiffer András szombaton panaszt tett a BRFK-n, kérve a határozat felülvizsgálatát.    Korábban Jóri András adatvédelmi ombudsman úgy foglalt állást, hogy sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.   

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője erre reagálva közölte: a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői három, személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!