Helyi közélet

2015.02.06. 14:12

Partvonal: Tizenévesektől százötöske

<em>105 éve Diósgyőrben, a vasgyári munkásétteremben többségében tizenéves fiatalok gyűltek össze</em>. <strong>Berecz Csaba jegyzete</strong>.

105 éve Diósgyőrben, a vasgyári munkásétteremben többségében tizenéves fiatalok gyűltek össze. Berecz Csaba jegyzete.

105 éve Diósgyőrben, a vasgyári munkásétteremben többségében tizenéves fiatalok gyűltek össze, hogy részt vegyenek a belügyminiszter által engedélyezett sportegyesület alakuló ülésén. Persze akadtak felnőttek is a megjelentek között, hiszen a fiatalok – akiktől a sportszervezet alapításának ötlete indult – nélkülük aligha vihették volna sikerre ügyüket. Aztán amikor az eseményen megjelentek, egyhangúan elfogadták a levezető elnök beszámolóját és előterjesztését, megalakult a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre (DVTK), piros-fehér színekkel.

Talán majd egyszer ennek a – 105 év távlatából a magyar, a miskolci, diósgyőri sporttörténelem szempontjából – jelesnek minősíthető napról, annak előzményeiről is többet tudunk majd. Kiderül, hogy milyen szerepe volt az egyesület létrehozásában Pavlánszky Károlynak, Ihring Antalnak, hogy kik és mikor keresték fel tanítójukat, Vanger Vilmost, kérve, hogy vállalja el a klub elnöki posztját.

Mert létezik még velünk élő történelem, itt van közöttünk, aki ezt tudja, felkutatta, évtizedekkel ezelőtt az akkor még élő alapítók visszaemlékezéseiből összerakta a történelem fontos kis darabkáit.

A 105 évvel ezelőtt tizenéves fiatalok azóta megöregedtek, majd eltávoztak közülünk, de továbbörökítettek valamit: a sport és a DVTK szeretetét. Hogy kiknek? Mindig tizenéves ifjaknak, akik aztán felnőtt fejjel továbbadták a (vas)gyári klub iránti emocionális kötődést. Ami azóta több generáción át öröklődött, és ennek köszönhetően tudott talpon maradni a legnehezebb időkben is ez a vidéki klub. Még frissen él a legtöbbünkben a centenárium éve, amikor a sikertelenség közepette ezrek mutatták meg, fejezték ki, hogy DVTK szurkolónak lenni nem divat kérdése, nem átmeneti állapot. Most jó idők járnak – mondhatni „kacagva süt ránk az égről nap” –, sok ezren sorakoznak a DVTK név mögött.

Százötöske! Tudjuk, hogy örökké élni fogsz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában