Helyi közélet

2016.11.20. 10:20

Bodza lett a társa Mihálynak

Miskolc - Egy vakvezető kutya kiképzése 2 millió forint körül van.

Miskolc - Egy vakvezető kutya kiképzése 2 millió forint körül van.

Misi bácsi már a harmadik kutyáját kapta meg, ám jó néhány hónapos felkészülés előzte meg ezt a vizsgát – nyilatkozta Lékáné Viszokai Katalin, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutyakiképzője. – Ennek során felkészítettük erre a vizsgára, másrészt megtanítottuk azokra a dolgokra, ami szükséges ahhoz, hogy ezzel a kutyussal, amit kapott, gondtalanul éljen. Azért volt szükség erre a néhány hónap közös munkára, mert minden kutya más és más. Az összeszokást ilyenkor szorosan kísérni szoktuk.

Bújt, jött, másnap el is dőlt, hogy dolgoznék vele. Urbán Mihály

Elhangzott az is, hogy Misi bácsinak (Urbán Mihálynak – a szerk.) ahhoz, hogy új kutyája legyen, igénylést kellett benyújtania az iskolához. Ezután néhány hónapnyi várakozás következett, hiszen meg kellett találni azt a kutyát, ami illik hozzá. Amikor meglett, elhívták Bodzához, a labradorhoz ismerkedni. Majd elkezdtek gyakorolni és haza is vihette a kutyust, akivel együtt is éltek az elmúlt időszakban.

– A látássérültek nálunk díjmentesen kapják a kutyát – tudtuk meg Lékáné Viszokai Katalintól. – Az ő kötelezettségük az, hogy együttműködnek velünk és beutaznak a gyakorlásokra, a kiképzést az alapítvány fizette.

Kiderült: egy vakvezető kutya kiképzése 2 millió forint körül van, amiben benne van az is, hogy élethosszig kísérik a kutyát. De benne van annak a 4-5-6 kutyának az ára is, akik nem lesznek alkalmasak erre a munkára.

– Bodzával július 29-én találkoztunk, amikor is tettünk egy próbautat – ezt már a vizsgázó, Urbán Mihály mondta. – Bújt, jött, másnap el is dőlt, hogy dolgoznék vele.

A vizsgáról szólva megtudtuk, hogy a Berekaljáról kellett a Tiszai pályaudvarra eljutnia busszal és gyalog.

– Amikor az ember gyakorol, akkor azt hiszi, hogy ez könnyű, de ez vizsgán a leghosszabb útnak tűnik. De sikerült! – fogalmazott Misi bácsi.

Milyen a jó vakvezető?

A vakvezető kutya intelligens, hűséges és türelmes kutya. Gyerekszerető, gazdájához híven ragaszkodó. Kitartó, ellenálló szervezetű, jó fizikai felépítésű állat. A labrador retriever korán ér, így kiképzése már 6–8 hónapos korban elkezdhető, 1 éves korában már teljesen kiforrott, felnőtt kutyának számít. De nem annyira a fajtatulajdonságokon, mint inkább az egyedi adottságokon és képességeken múlik egy-egy kutya rátermettsége a vakvezetés felelősségteljes munkájára.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában