Friss hírek

2008.12.02. 12:18

9 ezren jutnak munkához a téli közmunka-program keretében

<p>Magyarország 1732 településén 113 kistérségben kezdődik meg december 1. és 15. között a kéthónapos közmunka-foglalkoztatás, melynek keretében 9 ezer munkanélküli juthat munkához. Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kedden Budapesten elmondta: a téli közmuka-program 113 pályázatának támogatásáról döntött a közelmúltban Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. Simon Gábor hozzátette:így a közmunkások kétharmada segély helyett legalább a minimálbérnek megfelelő összegű munkajövedelemhez juthat januárban és februárban.</p>

A közmunkások a tervek szerint segítik a településen élő idős, magukat ellátni már nem tudó embereket, ebédet hordanak nekik, felvágják a tűzifát, kiváltják a szükséges gyógyszereket. Több helyen felújítják az önkormányzati bérlakásokat, illetve az önkormányzati intézményeket. Emellett, ha az időjárás engedi, a közmunkások rendbe teszik a csapadékvíz-elvezető árkokat, illetve eltakarítják a havat. Sok pályázó ebédjeggyel, illetve adómentes ajándékutalvánnyal is támogatja közmunkásait.


Simon Gábor kiemelte: most első alkalommal külön kategóriákban pályázhattak a leghátrányosabb besorolású kistérségek. Minél több munkanélküli szociális segélyezett él egy kistérségben, annál több közmunkás foglalkoztatására pályázhatott. A rászorultság elvének érvényesülését mutatja, hogy az összesen 2 milliárd forintos állami támogatás 60 százaléka a leghátrányosabb helyzetű 44 kistérségbe jutott. Az államtitkár utalt arra, hogy 2008-ban összesen 26 ezer fő dolgozott 2-8 hónapig közmunkásként 10 közmunka-program keretében, amelyre 12,5 milliárd forintot fordított a szaktárca. Jövőre 50 milliárd forintot biztosítanak az önkormányzatoknak a munkanélküli segélyezettek támogatására, amiből azok közmunkára is fordíthatnak pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!