Magyar-kínai kapcsolat

Li Changjiang
Li Changjiang
Hortobágy – A kínai karantén-miniszter, Li Changjiang tett látogatást hétfőn Hortobágyon. A program a két ország gazdasági kapcsolatainak apropóján jött létre.

A miniszter azután érkezett a puszta szívébe, hogy találkozott Gráf József agrárminiszterrel. Polgár–Folyáson a küldöttség a Hortobágyi Fehérlúd Elit Szülőpár Telepén járt, majd Hortobágyon a Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. mátai telepén lovakat tekintettek meg a küldöttek.

A kínai karantén-miniszter Hortobágyon

Li Changjiang kínai karantén-miniszter lapunknak elmondta, magyarországi látogatása során hatékony, értékes, és kölcsönösen fontos kérdésekről tárgyalt Gráf József agrárminiszterrel. Tudatta, konkrét lépéseket kívánnak tenni a magyar élelmiszer-export ügyében.
Megállapodást írtak alá, mely a nyúlhús kivitelét hivatott segíteni. Elmondta, a kétoldali kereskedelmi kapcsolatok nemcsak a termék-kereskedelemre vonatkoznak, hanem a kölcsönös befektetési folyamatokra.
Jó példa erre – tudatta – a Hortobágyi Lúdtenyésztő zRt. és a budapesti Ecoplex Kft, melyeknek befektetése van Kína – Belső- Mongóliában – ez a Tongliao Mongo Lúdipari Kft.
Közölte, Kínában érdeklődnek a kiváló magyar lovak iránt, és vélhetően a megfelelő időben piacot nyitnak azoknak.
A lovak exportjáról előzetes tárgyalások folynak – mondta Gáspár Gyula, a debreceni Agropoint Kft. Igazgatója.
A megbeszélések során 20 mén és 40 kanca kiviteléről beszélnek. Paprika-feldolgozás, és kecskesajt-készítés is a közös tervek között szerepel, tudatta az igazgató.
Elmondta, az Agropoint Kft egyik lova már minősítést nyert a Pekingi Olimpiára.

JG