Magyar jelentést fogadott el az Európai Parlament

Március 13-án fogadta el az Európai Parlament (EP) Lévai Katalin jelentését “A szerzői jogok határokon átnyúló kezelése a jogszerű online zeneszolgáltatás” témában. Az előterjesztés lényege, hogy biztosítja a nemzeti kulturális sokféleség megőrzését, így egyenlő esélyeket teremtve a kis nemzeteknek is az online zeneszolgáltatás területén -mondta el Lévai Katalin, az EP Jogi Bizottságának alelnöke, budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A jelentés egyik alappillére, hogy megakadályozzák a nagy zenekiadók és jogvédők monopóliumát. Ez nem verseny-ellenességet jelent, hangsúlyozta a képviselőnő, hanem a kis nemzeti cégeknek teremt valós lehetőséget az európai piacon. A jelentés megfogalmazta az egyablakos ügyintézés rendszerét is, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell 27 tagállamból beszerezniük az engedélyeket és befizetni a jogdíjakat, hanem mindezt egy helyen lehet majd intézni. A felhasználó emellett a jogkezelő kiválasztásában is szabadságot élvez.

Bródy János az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke emondta, “a nagy nemzetközi lobbi gőzhengerével” ment szembe ez a jelentés. Az előadóművész hozzátette, ez a szabályozás a kis országok zeneszerzőinek és jogvédőinek védelméről szól.
Az Európai Bizottság korábbi, 2005-ös ajánlása szerint ugyanis nem a művek, hanem a nagy zenekereskedő cégek versenyeztek volna ezen a területen, aminek maguk az alkotók látták volna a kárát.

Lévai Katalin kiemelte még: a legális online zeneszolgáltatás terén az is eredmény, hogy ezentúl a jogdíjakat annak az országnak az árfolyamán állapítják meg, ahol a felhasználják a zenét. Ez könnyebbség a felhasználónak, és átláthatóbb működést biztosít a jogkezelőknek is.