Magyar írásbeli: “Mi győzni jöttünk, de a kettes is jó lesz!”

Akt.:
Magyar írásbeli: “Mi győzni jöttünk, de a kettes is jó lesz!”
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az érettségiző diákok örültek Tamási Áron novellájának, sokan ezt választották.

Nem volt nehéz, csak a szövegértésre kevés idő maradt – körülbelül ezt állapította minden, általunk megkérdezett érettségiző fiatal hétfőn dél körül, akiket Miskolc belvárosában faggattunk az első vizsganapról, azaz a magyar írásbeliről. A Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola három végzős diákja szívesen elárulta a részleteket is.

A szövegértésre kevés volt az idő. Veress Loretta.

– Világos volt a szövegértési feladat, és érthető maga a szöveg is – mondja Farkas Richárd. – A második részben a novellaelemzést választottuk mindannyian, ezzel sem volt baj, mert rövid volt Tamási Áron novellája, és könnyen értelmezhető. Szerintem meglesz – jegyzi meg, amivel a többiek is egyetértenek. Hogy mit jelent a „meglesz”, azt Richárd így fejti ki: „Győzni jöttünk, de a kettes is jó lesz!” Ez aztán mosolyt csal osztálytársai arcára is.

Elárulják: rendőri pályára készülnek, szeptembertől a Rendészeti Szakközépiskolában folytatják a tanulást. És szerintük fontos, hogy egy rendőr művelt legyen, és az irodalmat is szeresse.

– És a holnapi matek? – érdeklődünk.

– Jaj-jaj, az egy kicsit nehezebb lesz – vakargatják a fejüket a fiúk. – Sokat gyakoroltunk, igyekeztünk, reméljük, hogy talán a feladatlap első részét meg tudjuk oldani – osztja meg velünk félelmeit Szilágyi Tamás. Richárd nyugtatgatja: – Ne aggódjál, meglesz az!

erettsegizos-riport03-st

Hosszú mondatok

A Centrum áruház előtt lányokkal találkozunk, ők a Szemere Bertalan Szakközépiskola diákjai. Szerintük azért nem ment olyan nagyon könnyen a magyar írásbeli.

– Kevés volt az idő a szövegértésre, mert több kérdésre is hosszú mondatokkal kellett válaszolni – magyarázza Veress Loretta.

– Az írásbeli második részében a novellaelemzést választottuk mind a hárman – toldja meg Kovács Cintia. – Először könnyűnek tűnt, de aztán kiderült, hogy nem is olyan könnyű róla írni. Remélem, egy hármas azért lesz – reménykedik.

A lányok elárulják, ők kozmetikusok lesznek, ehhez még két évig kell tanulniuk. Véleményük szerint az jó, ha valaki szereti az irodalmat, és szeret verseket, regényeket olvasni, de a kozmetikusoknak ez nem feltétlenül szükséges. Úgyhogy tulajdonképpen nem aggódnak a magyar miatt.

– A holnapi matek nehezebb lesz – jegyzik meg aggódva.

erettsegizos-riport06-st

Kapkodni kellett

Ferenczi Petra is a Centrumnál álldogál. Ő úgy jellemzi a magyar írásbelit, hogy „nagyon jó volt”.

– Az érvelési feladat ugyan nem tűnt túl könnyűnek, ezért nem is azt választottam. A novellaelemzés azonban jól ment, Tamási Áron műve érthető volt. A szövegértéssel pedig az volt a baj, hogy kevés időt adtak rá. Mindegyik feladatot megoldottam, de a végén már kapkodnom kellett.

Petrától megtudjuk azt is, hogy a magyarra igazából nem lehetett készülni. Aki négy évig rendesen tanult és elolvasta a kötelező olvasmányokat, annak biztos, hogy nem okozott gondot az írásbeli. Tulajdonképpen úgy készültek az iskolában az írásbelire, hogy átnézték az előző évek feladatlapjait.

– Egy jó négyesre számítok, de ha esetleg hármast kapok, az is jó. A magyarra nem lesz szükségem a jövőben, mert gyógymasszőrnek tanulok – teszi hozzá Petra, majd azt is elárulja, hogy a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába jár.

-Hegyi Erika –

irasbeli-erettsegi-a-foldesben04-st


Szerencsés Gyurka

Ez volt a feladat a középszintű magyar írásbeli érettségin:

Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezniük a diákoknak a szövegértési feladatban. Érvelési feladatként Csoóri Sándor: Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet. Választhatták Tamási Áron: Szerencsés Gyurka című novellájának elemzését is, vagy az összehasonlító elemzést: Vörösmarty Mihály: Liszt Ferenchez és Illyés Gyula: Bartók című alkotását.


A 2016-os ballagók névsora Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén – Összeállításunkban az idén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ballagó középiskolások névsorát közöljük. A miskolci végzősök után ezúttal a megye többi iskolájának a búcsúzó diákjai következnek.

A 2016-os ballagók névsora Miskolcon

Miskolc – Most töltik utolsó heteiket, napjaikat a gimnáziumokban, középiskolákban, szakképző iskolákban az idén végző diákok. Összeállításunkban az idén Miskolcon ballagó középiskolások névsorát közöljük.

hirdetés


hirdet�s