Magyar igazolvány-téma a parlamentben

Budapest – Benyújtotta a Miniszterelnöki Hivatal pénteken azt a törvénymódosító javaslatot, aminek értelmében a jövőben a Magyar igazolványok korlátlan ideig lennének érvényesek.

Jelenleg ugyanis a dokumentumot öt évre adják, ez alól a kiskorúak kivételek, akiknek 18 éves korukig, illetve a 60 év felettiek, akiknek korlátlan ideig érvényes.

Magyar igazolványt 2002. január elseje óta igényelhetnek a határon túli magyarok. Az okmánnyal Magyarországon kedvezményesen lehet utazni, állami múzeumba és más közművelődési intézménybe látogatni, diákoknak és pedagógusoknak pedig egyéb kedvezmények is járnak.

A módosításra azért van szükség, mert az öt év túlságosan rövid, az igazolványok cseréje pedig a központi költségvetésnek jelentős kiadást, a külhoni magyarok számára felesleges hivatalos eljárást jelent.

További változás, hogy ha kedvezményekre jogosító melléklet betelik, nem az igazolványt kell majd cserélni, hanem pótfüzetet lehet igényelni.

Jelenleg a diák- és pedagóguskedvezmények igénybevételéhez nem elég a Magyar igazolvány, hanem diák- és pedagógusigazolványt, illetve oktatói kártyát is be kell mutatni. Mivel a két okmány párhuzamos használata indokolatlan, a pénteken benyújtott törvényjavaslat a járulékos igazolványok kiadásának megszüntetését javasolja.