Magyarország

2011.07.06. 15:09

Nemzetközi családpolitikai és demográfiai stratégiát sürgetnek a nagycsaládosok

Budapest  (MTI) - A népesség fogyása összeurópai probléma, ezért minden európai országnak életbevágó a családok megerősítése, az élet védelme és ezáltal a demográfiai katasztrófa elkerülése - hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Budapest  (MTI) - A népesség fogyása összeurópai probléma, ezért minden európai országnak életbevágó a családok megerősítése, az élet védelme és ezáltal a demográfiai katasztrófa elkerülése - hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.    Mint felidézték, a Családok Világkongresszusának moszkvai csúcsértekezletén, amelyen az orosz civil és szakmai szervezetek vezetői, az oroszországi egyházi, politikai és gazdasági élet képviselői is megjelentek, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a család a társadalom alapvető egysége és szociális értéke, amely "a földi civilizációk és az egész emberiség létezésének előfeltétele".

    A múlt heti csúcs résztvevői felkérték minden ország kormányát és a nemzetközi szervezeteket, hogy azonnal alakítsanak ki demográfiai politikát, és fogadjanak el egy speciális nemzetközi stratégiát és akciótervet a családokért - hívták fel a figyelmet. Mint kifejtették, a terv a család és házasság megszilárdítását célozná, védené az emberi életet a fogantatástól a természetes halálig, növelné a születésszámot, és megelőzné az elnéptelenedést.

A család intézménye súlyos társadalmi krízisben van

  A nyilatkozat aláírói aggasztó ténynek nevezték, hogy a család intézménye súlyos társadalmi krízisben van - emelte ki a NOE. Úgy fogalmaztak: ez többek között a hagyományos értékeken alapuló általános családi, házastársi és szülői szerep leértékelődésében, illetve a gyermekvállalási hajlandóság csökkenésében nyilvánul meg.

    A Családok Világkongresszusa kiállt a magyar alaptörvényben megfogalmazott családi értékek mellett is - közölték. "Támogatjuk a magyar embereket és a magyar kormányt abban a szándékában, hogy megvédik a hagyományos családi értékeket és az emberi élet sérthetetlenségét az új magyar alkotmányban rögzített elveknek megfelelően" - idézte a NOE a 65 országot reprezentáló Családok Világkongresszusa által megfogalmazott nyilatkozatot.

    Hangsúlyozták: a NOE támogatja a Családok Világkongresszusának törekvéseit, mert ha rohamosan fogy a magyar és az európai népesség, akkor "már rövid távon illúzió a gazdasági növekedés, és középtávon már a nyugdíjrendszer sem tartható fenn". A népesség fogyása nem magyar sajátosság, hanem összeurópai probléma - jegyezték meg. Hozzátették: "kötelességünk a jövő generációjának védelme, gyermekeink jövőjének biztosítása".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!