Friss hírek

2009.07.21. 12:39

Utcanévper Kolozsváron - Dsida Jenő vagy Pablo Picasso

<p>Bíróságra kerül a kolozsvári Dsida Jenő utca névváltoztatásának ügye. Az utcának Pablo Picassóra való átkeresztelését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egy önkormányzati képviselője támadja meg a közigazgatási bíróságon - írja a kolozsvári Krónika.</p>

A napilapnak nyilatkozva Molnos Lajos tanácsos úgy vélekedett: a névváltoztatás veszélyes precedenst teremthet, félő ugyanis, hogy újabb és újabb magyar utcanevek tűnnek el Kolozsvárról. A 2004 óta az erdélyi költő nevét viselő utca névváltoztatását a lakosok arra hivatkozva kérték, hogy a Dsida név vagyon hasonlít a SIDA-ra, ami az AIDS román megnevezése, ugyanakkor nem tudják kiejteni sem. A tanácsos formai okok miatt fordul a bírósághoz: a névmódosításról nem kérdezték meg az önkormányzat illetékes szakbizottságát.

A város magyarsága körében felháborodást váltott ki a névváltoztatás, sokak szerint a kulturálatlan gesztussal a román városvezetés egyúttal az 1938-ban, 31 éves korában elhunyt költő emlékéből űz gúnyt.

Korábban a magyar önkormányzati képviselők azt javasolták a polgármesternek, hogy amennyiben megváltoztatják az utca nevét, az egy másik 20. századi erdélyi magyar költő, újságíró, Szabédi László nevét viselje. Habár Sorin Apostu polgármester elfogadta a kezdeményezést, utólag mégis elvetették a Szabédi névjavaslatot, és Pablo Picassóról nevezték el az utcát.

A városi tanács RMDSZ-frakciója egy része mindössze kommunikációs zavarnak nevezte a Szabédi név elvetését, információs zavar miatt ugyanis ők sem támogattak egy a polgármesternek fontos határozattervezetet. Molnos Lajos RMDSZ-es önkormányzati képviselő azonban ezt rosszindulatnak tartja és felhívja a figyelmet arra, hogy más nemzetiségű személyekről elnevezett utcák nevének módosítását még soha senki nem kérte, mindössze a magyar nevekkel akadnak folyamatosan problémák.

Kolozsváron egyébként a műemlék épületek magyar nyelven történő feliratozását sem engedélyezte a városvezető, az RMDSZ jelenleg aláírásokat gyűjt a feliratozást elrendelő határozattervezet benyújtásához. A lakossági kezdeményezés megvitatásához 14 ezer támogató aláírásra van szükség.

A városban az 1989-es fordulatot követően még számtalan magyar utcanév volt, ma azonban csak elvétve lehet találkozni néhánnyal, azok is a kevésbé fontos utcákat jelölik. A Móricz Zsigmond utcából például Bukarest út lett, de a Petőfi Sándor utca nevét is megszüntették, az utca a románság 48-as forradalmi hősének, Avram Iancunak nevét vette fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!