Magyar hegymászók kétszeres csúcshódítása a Himalájában

A K2 és a Broad Peak csúcsok
A K2 és a Broad Peak csúcsok
Himalája expedíció: két nyolcezer feletti hegycsúcsot hódítottak meg magyar hegymászók.

Szombatra virradóra négy magyar hegymászónak sikerült meghódítani a Himalája egyik hegycsúcsát, a 8 ezer méternél is magasabb Broad Peak-et. Az expedíció keretében ez a második hegycsúcs volt, amelyre oxigénpalack nélkül jutottak fel a magyarok.

Az expedíció még júniusban indult, a tizenegy fős csapat célja az volt, hogy a Himalája két 8 ezer méter feletti hegycsúcsára is feljusson több magyar hegymászó.
Az egyik a 8068 méteres Gasherbrum-I-es volt, amelyre heten fel is jutottak. A tervek szerint ezután következett volna a második legmagasabb – a Mount Everestnél azonban lényegesen veszélyesebb – hegy, a K2 megmászása. Az időjárás azonban közbeszólt, hiszen mire a magyarok elindulhattak volna, éppen véget ért egy több napos jó idő – mondta el a Független Hírügynökségnek Borsik Richárd, az expedíció szóvivője.

Mint mondta, az előrejelzések is csapadékot mutattak, ezért a csapat inkább a néhány kilométerrel arrébb fekvő Broad Peak-et vette célba. Szombat hajnalra oxigénpalack nélkül négy hegymászónak sikerült meghódítani a csúcsát: UgyanAnitának, Csollány Katalinnak, Sterczer Zitának és Erőss Zsoltnak. Két rutinosabb alpinista – Vörös József és Csikós János – azonban 7800 méteren a kimerültség miatt inkább visszafordult. Egyetlen hegymászó van még a csapatban, aki lemaradt a többiektől: Juhász Bálint minden bizonnyal egyedül tör éppen a csúcs felé.

Borsik Richárd elmondta, hogy az expedíció érdekessége, hogy a magyaroknak két nyolcezer méter feletti csúcsot is sikerült egymás után meghódítaniuk, ráadásul a csapatban három nő is részt vett.

A hegymászók várhatóan augusztus utolsó napjaiban érkeznek vissza Budapestre.