MAGYAR GÁRDA: Több száz gárdista avatását tervezik októberben

Már több mint kétezren jelezték, hogy csatlakozni szeretnének a Magyar Gárdához, eddig ennyi jelentkezési lap érkezett az egyesülethez -mondta el a Független Hírügynökségnek a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke vasárnap. Vona Gábor hozzátette, hogy a következő hónapokban mindenkivel személyesen elbeszélgetnek és remélik, hogy a következő, október 23-a környékére tervezett avatáson többszáz gárdista tehet esküt.

Nem léphet be minden jelentkező automatikusan a Magyar Gárdába, a szimpatizánsokkal előbb személyesen elbeszélgetnek az egyesület tagjai, hogy mindekét fél számára kiderüljön, hogy közös eszméket és gondolatokat támogatnak -e -mondta Vona Gábor. A csatlakozás feltétele továbbá a betöltött 18. életév, illetve bizonyos fizikai alkalmasság is, az egyesület ugyanis a tervek szerint együttműködik majd a Polgárőrséggel és a Katasztrófavédelemmel is – tette hozzá. A többségnek egyfajta pártolói tagsági intézményt hoznak létre, ennek tagjai lesznek majd például azok, akik munkahelyi vagy családi elfoglaltságaik miatt nem tudnak szorosan részt venni a Magyar Gárdáa működésében. A Magyar Gárda a tervek szerint évente háromszor tart majd avatást: március 15-e, augusztus 20-a és október 23-a környékén.

Vona Gábor elmondta azt is, hogy mivel a törvények szerint egyesület nem szervezhet lőgyakorlatokat, ezért ők sem teszik majd, de tagjaikat és szimpatizánsaikat is arra biztatják, hogy törvényes keretek között, lőtereken ismerkedjenek a fegyverhasználattal. A Jobbik elnöke szerint ez leginkább azoknak a fiataloknak fontos, akiknek a sorkatonaság eltörtlése miatt erre nincs lehetőségük. A Magyar Gárda célja elsősorban a magyar kultúra és hagyományok ápolása, ezért a tervek szerint már az idén elkezdik szervezni országszerte azokat az előadásokat és népfőiskolákat, amelyeken ezek a témák szerepelnek majd.