MAGYAR GÁRDA: Tisztavatás ellentüntetéssel – félezer rendőr biztosítja a rendet

Három szervezet is utcára vonul szombaton, hogy a Magyar Gárda szombati tisztavatása ellen tiltakozzon. A Magyar Antifasiszta Liga és a Nagy Imre Társaság a gárdának a budai siklóhoz tervezett rendezvénye közelében, szintén a Budai Várban tartja majd demonstrációját. A harmadik tüntetés a Margit híd budai hídfőjénél lesz, ott a Háttér Társaság a Melegekért rendezvényét fogják tartani. A tisztavatás és az ellentüntetések szinte egyidőben, szombaton kora délután kezdődnek majd.

A rendőrség a szombatra városszerte bejelentett 20 rendezvényt összesen 500 rendőrrel biztosítja – mondta el a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Magyar Gárda még júliusban kezdte a tagtoborzást, és szombaton avatják fel első 56 tisztjüket. Saját magukat egy pártok és határok felett álló önvédelmi szövetségként hirdetik. Tagjaiknak fekete egyenruha készül, amelyen árpádsávos pajzs lesz látható.
A gárda megalakulásának bejelentésére többen is tiltakoztak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet is írt a legfőbb ügyésznek, hogy fokozottan figyeljen a szervezet működésére.