MAGYAR GÁRDA: A Hitlerjugendhez hasonlítja egy Slota-párti politikus Szlovákiában

“A magyarok megint provokálnak. Megalapították a Magyar Gárda félkatonai szervezetet, amelynek a Szlovákiából jövő támadásoktól kell védenie őket” – írja szombati számában a Plus jeden deň ((ejtsd: plusz jeden gyeny)) pozsonyi bulvárlap. Megjegyzi: a szlovák politikusokat ez sokkolja.

A Magyar Gárda első 56 tagja szombaton teszi le az esküt a budai Várban. “Ebbe a kétes akcióba még volt politikusok is bekapcsolódnak. Für Lajos volt honvédelmi miniszter adja át nekik az alapítólevelet” – közli az újság.

A magyarellenesnek tartott Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Rudolf Pučík ((ejtsd: … pucsík)), aki egyben a pozsonyi parlament védelmi és biztonsági bizottságát is vezeti, egyenesen a náci Németország legnagyobb félkatonai ifjúsági szervezetéhez, a Hitlerjugendhez hasonlítja a Magyar Gárdát. Martin Fedor, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió parlamenti képviselője – aki Mikuláš Dzurinda ((ejtsd: mikulás dzurinda)) második reformkormányában védelmi miniszter volt – reméli: a magyar szervek rendet tesznek.

Megszólaltatja a bulvárlap Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét is. Toroczkai László nem érti a szlovák aggodalmakat, mert szerinte teljesen normális dologról van szó. A Magyar Gárdát az egyesült államokbeli Nemzeti Gárdákhoz hasonlítja. “Ha Ján Slota ((ejtsd: ján szlota)) azzal fenyegetőzik, hogy Önök tankkal jönnek hozzánk, akkor normális, hogy létrejön a Gárda” – mondja Toroczkai László a szlovák napilapnak.

Ján Slota, a második legerősebb kormánypártnak számító Szlovák Nemzeti Párt elnöke néhány évvel ezelőtt egy lakossági fórumon – a lap szerint vélhetően ittasan – arra biztatta a szlovákokat, hogy üljenek tankokba, és rohanják le Budapestet.