MAGYAR GÁRDA – Rendbontás nélkül zajlott le a tisztavatás

Rendbontás nélkül ért véget a Magyar Gárda tisztavatása szombaton délután a Budai Várban. A rendezvényen a szervezet zászlót bontott és 56 gárdista esküt tett. A tisztavatást 1000-2000 ember kísérte figyelemmel.

A Magyar Gárda július óta toborzott, az első 56 tagja szombaton tett esküt a Budai Várban. A gárdistákat a szervezet főparancsnoka, Usztics Mátyás eskette, az oklevelet pedig Für Lajos, korábbi honvédelmi minisztertől vették át. A rendezvényen Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is köszöntötte gárdistákat.

Vona Gábor a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke hangsúlyozta, hogy bár az elmúlt időszakban számos vád érte őket, a rendezvényen bebizonyították, hogy nem kell félni tőlük. Elmondása szerint céljuk az, hogy mozgalommá növesszék a gárdát és véghezvigyék a valódi rendszerváltást. Tagjainak javasolni fogják, hogy szabadidejükben magánemberként sajátítsák el a honvédelmi alapismereteket és akár lőgyakorlatra is járjanak, ha már a sorkatonaság megszűnt. Vona Gábor hangsúlyozta, hogy a gárda a törvényes keretek között fog működni, részt vesz majd karitatív akciókban és esetleges katasztrófa-helyzetek felszámolásában is.

Vona Gábor beszélt arról is, hogy az egyik fiatalt – aki esküt tett volna – nemrég egy gázpisztollyal meglőtték, ezért nem tudott ott lenni. A történtekről többet azonban nem mondott.

A tisztavatásra összegyűlt tömeg a rendezvény végére körülbelül 1500-2000 fősre duzzadt, sokan magyar vagy árpádsávos zászlóval jelentek meg. A tömeg többször is skandálta az őszi tűntetéseken megszokott “Gyurcsány takarodj” rigmust.