MAGYAR GÁRDA – Az egyházak tudta nélkül áldottak

Nem tervez semmiféle szankciót az evangélikus egyház az ellen a lelkésznő ellen, aki megáldotta szombaton délután a Magyar Gárda zászlóját a Budai Várban. Az eseményen a református és katolikus egyház lelkipásztorai is jelen voltak, ám egyikük sem az egyház képviseletében.

Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy ő maga nem kezdeményez semmilyen eljárást a lelkésznő ellen, megfogalmazása szerint ugyanis saját lelkiismeretére figyelve fogadta el a szervezet meghívását. Hozzátette azt is, hogy az egyház nem tudott az áldásról, a lelkésznő nem az egyház képviseletében volt ott.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége közleményében azt írja, hogy hivatalosan egyházukat senki sem kereste meg a gárdától, így hivatalosan nem is képviselhették magukat a rendezvényen. Leszögezik, hogy az egyház tudta vagy beleegyezése nélkül, nevükben senki sem járhat el.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia papja szintén nem az egyház képviseletében vett részt a zászló megáldásában.

A Magyar Gárda szombaton délután bontott zászlót, egyben feleskette első 56 tagját. A szervezet zászlóját az eseményen megáldotta Bálintné Varsányi Vilma evangélikus lelkész, Csuka Tamás református lelkész és Dévényi Ferenc katolikus pap.