MAGYAR GÁRDA – A pozsonyi koalíció nacionalista pártja a Magyar Gárda elítélését követeli

Fasisztának minősítette csütörtökön a Magyar Gárdát a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártjának vezetője. Kijelentette, hogy a félkatonai csoport mögött a Fidesz áll, sőt tudni vélte, hogy a Magyar Gárda Dél-Szlovákiában is szervezkedik. Ján Slota ((ján szlota)), a Szlovák Nemzeti Párt elnöke pozsonyi sajtóértekezletén követelte, hogy a szlovák kormány ítélje el a Magyar Gárda megalakulását.

A pozsonyi kormánykoalíció második legerősebb embere szerint nem elég, ha csak a szlovák kormány tiltakozik a magyar kezdeményezés ellen, az európai intézményeket is figyelmeztetni akarja a kezdeményezésre, mert az szerinte egész Közép-Európára nézve veszélyt jelent.

A szlovák nemzetiek vezére azt is jelezte, hogy pártja törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé a Szlovák Köztársaság védelméről.

A szlovák parlamenti pártok – hivatalos álláspontként vagy képviselőik által – elítélik a Magyar Gárda megalakulását. A Szlovák Nemzeti Párt egyik alelnöke egyenest a náci Németország legnagyobb ifjúsági félkatonai szervezetéhez, a Hitlerjugendhez hasonlította a csoportot. Hétfőn Ján Kubiš ((ján kubis)) szlovák külügyminiszter is elítélendőnek nevezte a Magyar Gárda megalakulását.