MAGYAR GÁRDA – A kormány elhatárolódásra szólít fel

A kormány a Magyar Gárdától való elhatárolódásra kéri fel a köztársasági elnököt, a történelmi keresztény egyházak és a legnagyobb ellenzéki pártszövetség vezetőit. A kabinet állásfoglalása szerint a kormány minden alkotmányos eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa, illetve elejét vegye a szélsőséges ideológiák és mozgalmak térnyerésének Magyarországon. A dokumentum a Magyar Gárda megalapítását erkölcsileg és politikailag elfogadhatatlannak ítéli. A “nyílt elhatárolódás elmulasztására nincs többé erkölcsi mentség, hiszen nemzeti tragédiánk, a holokauszt után soha többé nem beszélhetünk ártalmatlan antiszemitizmusról vagy ártatlan hungarizmusról” – fogalmazza állásfoglalásában a kormány.

Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón kitért arra is, hogy kiadott állásfoglalásuknak nem apropója, de elkerülhetetlen momentuma az a fénykép, amely Szetey Gábor államtitkárról jelent meg a Lánchíd Rádió honlapján, és amely az államtitkárt a homoszexualitást jelképező rózsaszín háromszöggel a mellén, az auschwitzi koncentrációs tábor bejárata előtt ábrázolja. A kormány szerint az elmúlt hetek tapasztalatai és a szerdai fasiszta képi illusztráció mind-mind azt mutatják, hogy az eddigi hallgatás és félreérthető beszéd csak súlyosbított a helyzeten. Éppen ezért a kormány szerint az egyértelmű szavakon túl a szélső jobboldallal folytatott mindennemű politikai együttműködés azonnali megszakítására van szükség.

A kormányfő szerint mindenkinek egyértelművé kell tennie, így a köztársasági elnöknek, a történelmi keresztény egyházaknak és az ellenzéki pártszövetség vezetőinek is, hogy a nemzeti radikális félkatonai egyesületek, így a Magyar Gárda, vagy a Nemzeti Őrség egyenruhája, retorikája egyértelműen neonáci mozgalmakra utal.

Gyurcsány Ferenc külön kitért arra is, hogy szerinte közvetlenül az államfőnek kell megszólalnia az ügyben és nem a hivatala egyik főosztályvezetőjének. Magyarország minden tisztességes polgárának, baloldalinak, konzervatívnak, liberálisnak egyértelművé kell tennie: nem hagyja, hogy ezek a szörnyűségek ismét megtörténjenek.