Magyar Festészet Napja hetedjére – október 11-20.

Hatvan hazai és határontúli helyszínen, háromszázhúsz művész több mint ezer alkotását láthatják az érdeklődők a Magyar Festészet Napja alkalmából október 11-és 20-a között megrendezett programsorozaton. A festészeti fesztivál egyik idei újdonsága, hogy Csíkszeredán és Budapesten egyidőben állítanak ki ugyanazok a művészek – mondta el a Független Hírügynökségnek Bráda Tibor, Magyar Festészet Napja program ötletgazdája.

A Magyar Festészet Napját, vagyis október 18-át, civil kezdeményezésként 2002-ben hívták életre. Az ünnep azért esett október 18-ára, mivel ez a nap évszázadok óta a festők védőszentjének, Szent Lukácsnak, a névnapja. A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat azonban csak az első évben volt egynapos. Tavaly már két hétig tartott, és hatvan hazai és határontúli helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ebben az évben Szentendrén indul a programsorozat, mondta el érdeklődésünkre a főszervező. A “festők városában” olyan idős művészek állítanak ki, akik eddig életműdíjat kaptak. A Szentendrei Régi Művésztelep Galériában az érdeklődők megnézhetik Lossonczy Tamás, Kokas Ignác, Sváby Lajos, Gerzson Pál, Deim Pál és Konok Tamás alkotásait.

Október 18-án, szerdán egyidőben, délután öt órakor nyitja meg kapuit a budapesti Olof Palme Házban és a csíkszeredai Székely Múzeumban a “Székely Szalon”. Mindkét helyen a Székelyföldön alkotó művészek munkáit láthatja a közönség, tájékoztatott Bráda Tibor.

A Magyar Festészet Napja budapesti fő helyszíne idén a Lágymányosi öböl, művésznevén a Kopaszi gát, ahol öt pavilon kiállításaival várják a közönséget október 16-án. Másnap este a Fonó Budai Zeneházban akciófestészettel készülnek a fiatal művészek. A szegedi Regionális Összművészeti Központban pedig október 18-án “Élő magyar festészet” címmel – hatvan művész 60 képéből nyílik kiállítás.

2002 óta hagyomány, hogy a Magyar Festészet Napjának életműdíját október 18-án adják át. Ebben az évben október 13-án, hétfőn este tartják az ünnepélyes köszöntést a budapesti Hamilton Aulich Art Galériában. A rendezvénysorozat Csepelen zárul október 20-án öt öt festőművész, öt önálló kamarakiállításával.

A Magyar Festészet Napjának teljes programja a www.festeszetnapja.hu oldalon található.