Magyar és magyar – két évértékelőt hasonlított össze a kockablog

Szóelemzésnek vetette alá Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfői és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő múlt pénteki évértékelő beszédét a kockablog. Egy internetes program a szövegekben leggyakrabban előforduló kifejezéseket gyűjtötte össze egy szófelhőben.

Érdekes kísérletnek vetette alá a jelenlegi és a volt miniszterelnök évértékelőit a kocka.blog.hu. Mint írják: “Megjelent mindkét évértékelő beszéd leirata, így most minden különösebb átalakítás nélkül – értsd, ahogy letöltöttem a leírtakat, nem gyomlálva névelőket és egyéb apróságokat – bedobtam őket a Wordle gépbe, rábízva a generátorra a szövegek tisztítását. Azonos beállításokkal az alábbi szófelhőket kaptam. Mindkét képre kattintva nagyobb felbontású verziókat is láthattok”.

A blogon látható szófelhőkben a legnagyobb betűkkel a leggyakoribban szavak olvashatók, és egyre kisebbek lesznek a betűk a szaval előfordulásának ritkulásával. A program által generált szófelhő szerint Orbán Viktor beszédében a legtöbbször a magyar, az uraim, a tisztelt és a hölgyeim szavak fordultak elő. Ezeknél valamivel kisebb betűkkel szerepel – tehát ritkábban hangzott el – a Magyarország és a megújulás, és még ritkábban a terv, emberek, szellem, nagyszerű, dolgozni, küzdelem, küldetés, lehetőség és nemzet szavak.

A Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde alapján készült szófelhőben az egyik legszembetűnőbb az Orbán név, de hasonlóan nagy betűkkel szerepelnek a miniszterelnök, a kormány, a magyar, a szociális és politikai szavak. Ezeknél valamivel ritkábban használta a szocialista képviselő a szabadság és a demokratikus kifejezéseket, és még kevesebbszer például az alkotmányos, a pénz, a többség, az európai és a hiszem szavakat.

Részletek: http://kocka.blog.hu/