Magyar ellenkezésen is bukhat a nemzetközi vámegyezmény

Magyarország nem fogadja el a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tervezetét, amely jelentősen leszállítaná az Európán kívülről érkező agrár- és ipari termékek vámját, az oda irányulókét viszont ennek kevesebb, mint fele mértékben csökkentené – jelentette be a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter. A javaslatot az Európai Bizottság elfogadta, de négy EU-tag keményen ellenzi, további három pedig megfontolja a nemet, vagyis lehetséges, hogy megbukik az elképzelés.

Első becslések szerint az induló évben több tízmilliárd forint, később akár százmilliárdos nagyságrendű kárt okozna Magyarországnak, ha az Európán kívüli térségekből, elsősorban a gyorsan fejlődő Kínából, Indiából és Brazíliából származó egyes termékek vámját jelentősen, az agrárárukét például 60 százalékkal csökkentenék az Európai Unióban, a másik oldalon viszont ennek kevesebb, mint felével, ráadásul nem kötelezően mérsékelnék. Ennek következtében a közösségi, közte a magyar agrárjövedelmek negyedrésszel csökkennének, a közösségben félmillió álláshely szűnne meg – mondta Veres. Ez az egyoldalú vámcsökkentés a teljes magyar mezőgazdaságot és a járműgyártást sújtaná, ezért a WTO-tervezetet hazánk nem fogadja el, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János is közölt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A magyar álláspontot osztja még Franciaország, Olaszország és Litvánia, és megfontolandónak tartja az érvek elfogadását Görögország, Portugália és! Írország – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

A megszűnés előtt álló MÁV Általános Biztosító Egyesület helyzetével kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter hétfőn levélben kért tájékoztatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől, válaszul a PSZÁF levelére, amelyben az Veres János előzetes hozzájárulását kérte a biztosító működési engedélyének visszavonásához október elsejei nappal. A tárca vezetője egyebek közt arra kíváncsi, adottak-e a törvényes feltételek a megszüntetéshez, milyen intézkedéseket tett korábban a PSZÁF, milyen szabálytalanságokat követett el a biztosító. A részletes szakértői vizsgálatok láttán fog dönteni – mondta Veres. Ennek időpontja azért is fontos, mert a működés megszüntetése után lesz módjuk biztosítót váltani az autósoknak.

A vizsgálat kitér arra is, hogy az egyesületi forma megfelelően garantálja-e az ügyfelek biztonságát – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére a pénzügyminiszter. A biztosító egyesületek mellett szóló érv az, hogy a díjbevételnek csak a működési költségeket kell fedezniük, profitelvárás nincs velük szemben, ami mérsékli a biztosítási tarifákat. Sokak szerint azonban az egyúttal tulajdonos egyesületi tagoknak túlzott kockázatot kell vállalniuk például a MÁV biztosítóéhoz hasonló helyzetben, ráadásul több tíz- vagy százezer tag nem megy el a közgyűlésekre, tehát pár százaz döntenek mindenkit érintő ügyekben is. Ez esetben a közgyűlés a múlt héten elutasította a PSZÁF által ajánlott pótbefizetést, hogy fedezete legyen a körülbelül 9 milliárd forintnyi függőkár-értékre, amelynek most csak felére van pénz.

Veres János beszámolt arról is, hogy az elmúlt két évben 415-ről 176-ra csökkent az önálló közigazgatási szervezetek száma, az alkalmazotti létszám 6 százalékkal 13 ezer 600-ra mérséklődött, a korábbi 300 közalapítvány egyötöde megszűnt, a közigazgatás működése jellemzően áttért a regionális modellre. Mindezzel 46 milliárd forintot takarít meg a költségvetés – mondta a pénzügyminiszter.