Magyar diák külföldön: jár vagy nem jár?

Valóban nem jár egészségügyi alapellátás a külföldön tanuló diáknak? – kérdezi egy aggódó olvasónk. Ugyanis az OEP arra szólította fel, fizessen a gyermeke után tb-t.

Olvasónk telefonált: fia Angliába jár nappali tagozatra, egyetemre. Odakinn jár neki az egészségügyi alapellátás. Most viszont egy levelet kapott az asszony az OEP-től, hogy fizessen a fia után Magyarországon is tb-t. Nem érti, hiszen ha Magyarországon lenne egyetemista a gyerek, akkor is járna neki az alapellátás. Szeretné, ha utánaérdeklődnénk, hogy helyesen döntött-e az OEP az ügyében…

Ha itt nem hallgató

Az OEP sajtóirodájától kapott válasz szerint Magyarországon a nappali tagozaton tanuló magyar állampolgárok jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ha a magyar diák külföldön tanul, csak abban az esetben áll fenn a jogosultsága, ha ezen idő alatt nem szűnt meg a magyarországi hallgatói jogviszonya, vagy ha az intézmény, ahol tanul magyar oktatási intézmény külföldön működtetett tagozata.

Ha valaki Magyarországon, államilag elismert oktatási intézményben, nappali tagozaton rendelkezik hallgatói/tanulói jogviszonnyal, ameddig a jogviszony fennáll, addig jogosult – függetlenül, hogy emellett külföldön tanul – a természetbeni ellátásokra. A hallgatói jogviszony kezdete az első beiratkozás, vége pedig a diploma átvétele. Ha valaki nem rendelkezik ilyen jogviszonnyal, nem jogosult a természetbeni ellátásokra, akkor sem, ha például a magyar állam fizeti a tanulmányait.