Magyar Bálint: több külföldi hallgatót a magyar felsőoktatásba

Az oktatási miniszter szerint a kormány azt szeretné, ha Magyarországon tíz éven belül megtízszereződne a tandíjas képzésekben részt vevő külföldi hallgatók száma.

Egyebek mellett ezért is alakítják át a felsőoktatási rendszert, és ezért növelik a következő években a kollégiumi helyek számát. A külföldön tanuló magyar diákok dolgát elsősorban azzal akarja megkönnyíteni a kormány, hogy számukra is elérhetővé tenné a diákhitelt.

A világon körülbelül másfél millió diák tanul idegen országban. Becslések szerint számuk néhány év múlva eléri a 8 milliót. A legnépszerűbb célország az Egyesült Államok, itt körülbelül 600 ezer külföldi hallgató van a felsőoktatásban. Anglia és Németország következik a sorban, mindkét országban 100 és 200 ezer között van a külföldi diákok száma.

Itthon a Tempus Közalapítvány adatai szerint a 2004-2005-ös tanévben 2300 magyar diák tanult külföldi egyetemen vagy főiskolán, többségük Németországot, Franciaországot vagy Olaszországot választotta. Szintén az előző tanévben ezer új külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait Magyarországon. Nagy részük határon túli magyar, de szép számmal vannak köztük például irániak és indiaiak is. A magyar felsőoktatásban most körülbelül 9 ezer külföldi tanul, közülük 3 ezer fizet tandíjat. Utóbbiak számát emelné a kormány 30 ezerre 2015-ig.

A felsőoktatással rendelkező országok között komoly verseny van a külföldi hallgatókért, ezért egyre több és jobb ösztöndíj-pályázatot írnak ki az egyetemek és főiskolák. Az oktatási miniszter erről a “Study Abroad – Tanulj Külföldön!” című rendezvény megnyitóján beszélt hétfőn a Hallgatói Információs Központban Budapesten. Magyar Bálint azt mondta: nőhet az ösztöndíjas hallgatók száma, ha életbe lép az új felsőoktatási törvény. A jogszabályt az Országgyűlés már elfogadta, az Alkotmánybíróság viszont még nem döntött róla.

Az új törvény megengedné, hogy teljes idejű képzésnél a magyar diákok külföldön is felvegyék a diákhitelt. Sőt, fizetős képzésnél az eddiginél több pénzt – havonta körülbelül 40 ezer forintot – igényelhetnének, ha vállalják a magasabb törlesztőrészleteket. Államilag finanszírozott részképzésnél pedig a külföldön megszerzett kreditpontokat az itthoni képzésnél is beszámíthatnák az intézmények – mondta a miniszter.

A “Tanulj Külföldön!” című négynapos rendezvényen hétfőn a hazai ösztöndíj-pályázatokról tartanak előadásokat, kedden a francia felsőoktatás mutatkozik be, szerdán pedig a brit. Csütörtökön az európai székhelyű amerikai egyetemekkel, és a dán és olasz intézményekkel lehet megismerkedni. A börze minden diáknak ingyenes, de a regisztráció kötelező.