Magyar ápolónők minőségi élete Norvégiában

Akt.:
Domán Virág
Domán Virág - © Domán Virág
Virág ápolónőként évekig érezte úgy, hogy egyszerűen nincs szerencséje az életben. Legelkeseredettebb pillanatában imába foglalta a kérését: egy olyan egyértelmű jelet várt, ami kivezetheti őt a céltalanságból. Egy éjjel egy kollégától kapott üzenet formájában tűnt fel a jel: “Van kedved Norvégiában dolgozni?

– Ezek szerint volt kedved. Mi ösztönzött egy ekkora változtatásra?

– Természetesen elsősorban az anyagi biztonság lehetősége motivált, de mindig is volt bennem kalandvágy a külföldi munkavállalás, az idegen kultúra megismerése iránt.

– Hogyan zajlott a kiválasztás menete?

– Csak önmagamat és a tudásomat adtam, ez a része zökke­nőmentesen zajlott. A 4 hónapos nyelvtanulás persze sok kitartást igényelt, de közben olyan erő szabadult fel bennem, aminek létezéséről nem is tudtam. Visszatekintve pedig kis áldozat ez ahhoz képest, ami itt várt rám.

– Mi várt rád Norvégiában?

– A sikeres vizsga letétele után egyenes út vezetett idáig, minden szervezést az Orange Group bonyo­lított, a költséget ők állták, én pedig megérkeztem egy csodaszép házba, és egy csúcstechnológiá­val felszerelt kórházba. Az első munkanapom előtt nagyon izgultam, de felesleges volt. A kollégák kedvesen fogadtak, igyekeztek érthetően beszélni, visszakérdezhettem, ha valamit nem értettem. Gyakran leírtam ilyenkor a szót, otthon rákerestem, és legközelebb már még többet értettem. A nor­vég egy kedves, nyitott nép, és bár találkoztam előítélettel azért, mert idegen munkavállaló vagyok, 1-2 személyes benyomás után ezek hamar elillantak.

– Milyen érzés volt az első fizetésed kézhez kapni?

– Úgy indultam útnak, hogy spórolok ezerrel, de mivel most megtehetem, elcsábulok azért gyakran. Nem kell kuporgatnom végre! A családomat is támogatom, de még így is félreteszem a jövedelmem. Nem aggódok, ha csekket hoz a postás, ha váratlan pénzkiadás jön, az ajándékvásárlás végre nem teher, a fogorvosnál nyugodtan ülök. A szerencse mellém állt, és nem is mozdul mellőlem, megtalált a szerelemben is.

 

Érdeklődni: 06 30/ 418-8514

Bővebb információért kattintson: www.orange-group.hu

Vagy jelentkezzen önéletrajzával a zg@orangehelse.no címen!