Friss hírek

2009.02.05. 14:49

Be kellett zárni a teheráni brit kulturális központot

<p>Sajnálkozását fejezte ki a brit külügyminiszter csütörtökön, hogy minden diplomáciai erőfeszítés ellenére országa kénytelen volt bezárni a teheráni brit kulturális központot, miután január 31-én már felfüggesztették az ottani munkát. David Miliband szerint a British Council bezárása elkerülhetetlen, mert "az iráni kormány elfogadhatatlan nyomást gyakorolt a központ munkatársaira. "</p>

A brit külügyminiszter szerint a központban semmiféle politika tevékenység nem folyt, ott mindenki "a kulturális párbeszéd erősítésén és a falak lebontásán munkálkodott". Miliban hozzátette, hogy a történtek dacára a londoni kormány továbbra is támogatja a kapcsolatok javítását az iráni és a brit nép között, és reméli, hogy az iráni kormány mielőbb lehetővé teszi, hogy a brit kulturális központ újrakezdje tevékenységét.

A teherán British Council közleménye szerint nem volt más választásuk azok után, hogy a központ 16 iráni alkalmazottjának többségét "beszélgetésre beidézték a teheráni hatóságok, majd közölték velük, hogy a legjobban teszik, ha felmondanak a központnál." A közlemény szerint a központ két alkalmazottjának útlevelét bevonták, amikor egy külföldi tanácskozásra akartak utazni. Az iráni hatóságok egyelőre nem adtak magyarázatot arra, hogy mi a problémájuk a központ tevékenységével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!