Magunknak okozhatunk bajt

Avartűz
Avartűz
A tavaszi időjárás beköszöntével egyidejűleg az erdő- és mezőgazdaság területén jelentős mértékben megnövekedtek az erdő-, nádas- és avartüzek száma.  video

Lázár András tű. főhadnagy a Kisvárdai tűzoltóság tűzmegelőzési kiemelt főelőadója az ilyenkor ”szokásos„ szabadban keletkezett tüzek okairól és azok megelőzésről tájékoztatott.


A riasztások megoszlása
Vasárnaptól péntekig
megyénkben 128 tûzesethez riasztották a megyénkben
tevékenykedõ tûzoltókat. A Nyíregyházát
41, Kisvárdát 28, Tiszavasvárit 13, Nyírbátort,
Mátészalkát 9-9, Szakolyt, Záhonyt 8-8, Ibrányt
4, Vásárosnaményt, Csengert 3-3, Fehérgyarmat,
és Újfehértói tûzoltókat 1-1 esetben
riasztották szabadban keletkezett tûzhöz.

– A bekövetkezett tűzesetek közvetlen előidézője legtöbb esetben az emberi gondatlanság és fegyelmezetlenség. A tüzek általában gazégetés, cigarettacsikk eldobás, szemétgyújtás, szabálytalan erdő közeli gyom és árokpart-égetés, valamint kirándulás alkalmából rakott tűz miatt keletkeznek.

A megelőzés érdekében szeretnénk tudatosítani az erdőkben dolgozókkal, kirándulókkal, hogy jelenleg tűzgyújtási tilalom nincs elrendelve az erdőkre, de tüzet gyújtani erdőkben minden esetben csak az erre kijelölt tűzrakó helyeken szabad, az eloltásukról pedig minden esetben gondoskodni kell.

Ügyeljenek arra is, hogy szeles időszakban erdőben, valamint annak 200 méteres körzetében ne gyújtsanak tüzet, mert ilyenkor a tűz terjedésének a feltételei a szokásosnál is kedvezőbbek. Fontos, hogy a tűz őrzéséről és biztonságos eloltásáról minden esetben gondoskodni kell, melynek betartásáért a tűzgyújtásra jogosult a felelős. A tűzveszélyre való tekintettel, kérjük az erdőgazdálkodókat, hogy -az érvényben lévő jogszabályok alapján- saját területükön tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést az erdei tűzesetek megelőzése érdekében.

– Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti az erdőt, vagy a lakott területeket.

Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot.

– Fullajtár András –