MAGOSZ: megdöbbentő, hogy a kormány a gazdákra hárítaná az uniós bírságot

A MAGOSZ megdöbbentőnek tartja, hogy a kormány a gazdákat büntetné, amiért 2000-es térképek alapján igényeltek támogatást. Az Európai Unió 9-10 milliárd forintra bírságolhatja az országot emiatt, amit várhatóan azoknak kellene megfizetniük, akik a támogatásokat felvették. Erről több gazda már levelet is kapott- mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Jakab István, a MAGOSZ elnöke. Hozzátette: azt várják Gráf József földművelésügyi minisztertől, hogy találja meg a felelősöket, és hozza nyilvánosságra, hogy mi történt valójában.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöksége szerint megdöbbentő, hogy a kormány a gazdákkal fizettetné meg azt a 9-10 milliárdos bírságot, amit az Európai Unió szabhat ki, amiért a gazdák 2000-es, tehát már lejárt térképek alapján igényeltek támogatást- mondta el Jakab István, a MAGOSZ elnöke. Szerinte ugyanis nem a gazdák hibáztak, mert ők úgy jártak el, ahogy a kormány kérte tőlük: a kiadott térképek alapján igényeltek pénzt. Hozzátette: azt várják Gráf Józseftől, az agrártárca vezetőjétől, hogy találja meg a felelősöket, és hozza nyilvánosságra, hogy mi történt pontosan.

Jakab István elmondta azt is, hogy a MAGOSZ elnöksége nem ért egyet azzal, hogy az ország jövőre átállna az új termőföld támogatási rendszerre, az SPS-re. Az ugyanis szerinte bonyolult és többletköltségekkel járna. Ráadásul az Unió sem ajánlotta az áttérést az újonnan csatlakozott tagállamoknak, és 2013 után az Unió is egy másik modellt akar kialakítani.

Gőgös Zoltán, az FVM államtitkár csütörtökön elmondta, hogy a parcella nyilvántartásokkal kapcsolatban be akarják bizonyítani az Uniónak, hogy nem rendszerhibáról van szó, tehát túlzás a kiszabott büntetés. Arra számítanak, hogy csak azt az összeget kell visszajuttatniuk a gazdáknak az Uniónak, amekkora a túlfizetés volt – korábban az államtitkár azt mondta, hogyha az összes gazda hibázott, akkor sem 10 milliárdot, hanem 600 millió forintot kellene visszafizetnie a támogatásban részesült földtulajdonosoknak. Azt azonban megerősítette, hogy valóban 2000-es térképek alapján kértek támogatást.Hozzátette ugyanakkor, hogy 2005-ben teljesen, tavaly pedig részben frissítették a térképállományt.