Magomed

Szándékoltan félelemkeltő video-összeállítás járta be a – többségében orosz – médiát, a különböző közösségi felületeket. Pap Gyula írása.

A dolog előzménye, hogy – hangsúlyozottan – lemoshatófestékes-palackkal dobta meg egy aktivista az utódállam erőteljes hazai nyomulása elleni tiltakozásul a budapesti szovjet emlékművet. Tettéért gyorsított eljárásban pénzbüntetésben részesült és valószínűleg álmában sem gondolta, hogy ezzel nem ér véget a penitencia.

Nehéz a horrorisztikus kisfilm atmoszféráját visszaadni, tekintettel, hogy egy közepesen okos telefonon sikerült megnézni, nem is biztos, hogy sikerült. Lényeg a képi megjelenítésen volt, a disztingvált, fehér inges, jól ápolt aktivista láthatóan idegesen vette tudomásul a megjelenésében is fenyegető, markáns szemöldökű, csecsenszakállat viselő, sátáni mosolyú fenyegető agresszív megnyilvánulásait. A hozzám hasonló egyszerű nézőben okkal keltett riadalmat a szituáció, ezerszer is meggondolja ezek után az ember, hogy kit dobál meg festékesflakonnal.

A jogos kérdés ezek után az, tartsuk-e a szánk és tartsunk-e a csecsenektől? A válasz – viszkető – kézenfekvő: féljenek az oroszok.

– Pap Gyula –