Magától elsülhet egy német sűrített levegős lőszer

Magától elsülhet egy német gyártmányú, főként sportlövészethez használt, sűrített levegős lőszer. A német gyártó cég már tavasszal visszahívta a terméket, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a napokban jelentette meg az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, mivel nem kizárt, hogy Magyarországra is került ilyen lövedék. Az ORFK mostantól a hasonló felhívásokat, amelyeket az Európai uniótól a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen keresztül kap, az internetes oldalán is megjelenteti.

Egy németországi baleset vizsgálatakor jöttek rá a külföldi szakhatóságok, hogy 6 00 és 6 01 közötti tesztelési dátummal ellátott WALTHER 0,085-es töltény alapanyaga hibás. Egy lövészklubban, sportlövészet alkalmával egy 13 éves fiú egy alumíniumból készült sűrített levegős lőszert akart használni a Walther LP 200-as légpuska újratöltéséhez. A töltény a művelet közben elsült magától és súlyos sérüléseket okozott a fiú jobb kezén. A csomagot, amelyben a robbanó töltényt legyártották, 2000-ben szállította egy beszállító a WALTHER-hez, 2001-ig árusították ezeket a légpuskalőszereket.

Az ORFK illetékes osztályán a Független Hírügynökség megtudta, hogy a német lőszerrel kapcsolatos felhívást nemrég kapták meg a fogyasztóvédelemtől. Előfordulhat, hogy a 2001-ig gyártott lőszerből Magyarországon még forgalmaznak. Az érintett gyártó cég egyébként a felhívást elküldte a többi országba is, ahová ilyen lövedéket exportáltak. Arról egyébként nincs információ, hogy itthon történt-e már baleset ezzel a fajta lövedékkel.
..