Tárgyalás

2020.01.09. 17:30

Meleg helyzetben voltak a rendőrök és mentősök

Tárgyalást tartott kedden az Encsi Járásbíróság az Encs-fügödi lincselés ügyében.

Tóth Balázs

Tárgyalás az Encs-fügödi lincselés ügyében

Tárgyalást tartott kedden az Encsi Járásbíróság az Encs-fügödi lincselés ügyében. Mint ismert, a vádlottak 2018. október 6-án Encs Fügöd városrészén egy családi rendezvényen vettek részt és italoztak. A sértett ugyanezen a délutánon autóval közlekedett a településen, amikor az úttest szélén parkoló autó takarásából elé szaladt a másodrendű vádlott kislánya. A sértett hirtelen manővere ellenére sem tudta elkerülni az ütközést és a gyermeket elütötte. A sértett azonnal kiszállt és segítséget kért. A balesetet észlelve többen kiszaladtak a környező házakból és a sérült gyermeket bevitték egy udvarra. Az elsőrendű vádlott azonban bántalmazta a sértettet, hiába próbálták meg távol tartani tőle, míg a másodrendű vádlott fenyegetni kezdte a nőt. A helyszínre több rendőr érkezett, a kislányt a mentők kórházba szállították, míg a sértett számos sérülést szenvedett.

Kezelhetetlen tömeg

A keddi tárgyalásra többek között az elsőként a helyszínre érkező négy rendőrt, valamint a mentőszolgálat munkatársait idézte be a bíróság. A rendőrök elmondták, a tevékenységirányítási központon keresztül riasztották őket a fügödi gyerekgázoláshoz. Amikor a helyszínre értek, látták, hogy az út baloldalán egy összetört autó áll, előtte pedig egy nő ül az árok partján. Kérdésükre elmondta, hogy bántották, egy foga hiányzik.

Tárgyalás az Encs-fügödi lincselés ügyében Fotó: Tóth Balázs

Ezt követően őt próbálták védeni, mert feszült volt a hangulat, a jelen lévő tömeg fele, 20-30 ember ordibált és fenyegetőzött, biztatta azokat, aki a nő közelébe akart férkőzni. A felszólításnak, hogy menjenek haza, nem tettek eleget. A tömegből ketten félmeztelenre vetkőztek, a két vádlott. A másodrendű azt mondta, vérét vérrel fog fizetni a gázoló, de elhangzottak olyan mondat is, hogy szerintük az esetnek úgysem lesz következménye az autósra nézve, mert a nő paraszt, ők meg cigányok. Eközben az elsőrendű vádlott belerúgott a sértett autójába, az egyik rendőr szerint pedig kövekkel is dobálták a kocsit. A rendőrök mögött érkező mentőautót is ütötték, a kocsi vissza is fordult.

Alig tudták megvédeni

A rendőrök egyetértettek abban, hogy más intézkedésre, mint a sértett védelmére nem volt módjuk, nem tudták volna azt befejezni. Hiába volt a tömegben, aki csitította az embereket, egymást sem hallották a nagy hangzavarban. Sok utcabeli, nagyjából száz ember távolabbról nézte az eseményeket. Végül az elsőrendű vádlottat állították elő később, amikor megérkezett az erősítés.

Tárgyalás az Encs-fügödi lincselés ügyében Fotó: Tóth Balázs

A vádlottak ügyvédje arra volt kíváncsi, a rendőrök miért a sértettet védték és miért nem az elgázolt kislányt keresték. Mint mondták, amikor a helyszínre értek, senki nem volt a nő közelében, de egyszeriben ismét ellene fordult a hangulat. Nem tehettek mást, négyen kellett körbeállniuk, hogy ne férjenek hozzá a dühös emberek. A mentő közvetlenül mögöttük jött. Elmondták, kérdezték is a helyszínen lévőket és meg is tudták, hogy az elütött kislányt már egy másik mentő elszállította.

A mentősök is féltek

Az első mentő személyzete elmondta, egy szüléshez indultak a Nyárfa utcára, de a tömeg megállította őket az úton, többen megütötték az autót, amely egy helyen be is horpadt. Szidták őket, hol voltak idáig, miközben ők riasztást sem kaptak. Egy fiatal nő egy kislányt hozott a karjában, őt felvették az autóba és mivel nem ítélték biztonságosnak a helyszínt, gyorsan az utca végére hajtottak, ahol megkezdték a gyermek ellátását. Később odaért az esetkocsi is, majd Hernádszentandrás, Ináncs felé vették az irányt, hogy ott átadják a mentőhelikopternek.

Tárgyalás az Encs-fügödi lincselés ügyében Fotó: Tóth Balázs

Kifejtették, a hangulat felfokozott volt, az egyik mentőápoló szállt ki és nyitotta ki az oldalajtót, hogy a sérültet fölvegyék a nagynénjével. A gyerek szülei később, a falu végén értek oda hozzájuk. Az eljárás csütörtökön és jövő héten folytatódik tanúk kihallgatásával, szembesítéssel, valamint videófelvételeket is megnéznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában